El seu president, Luís Lupón, ha dit que la decisió dels treballadors és una aposta pel futur dels llocs de treball a l'empresa minera. A les mines de Súria també hi ha un principi d'acord entre comitè i empresa, però s'haurà de ratificar en dues assemblees que se celebraran dimecres al local del Foment Cultural de Súria.

Segons Luís Lupón, la decisió que han pres els treballadors d'Iberpotash a Sallent té com a finalitat evitar que s'hagi de presentar un expedient de regulació d'ocupació temporal i, per tant, persegueix garantir el futur dels llocs de treball. Això, explica el president del comitè, evitarà que l'empresa hagi de prendre 'mesures traumàtiques', tot i els canvis que comportarà.

El principi d'acord al qual s'ha arribat preveu una aturada de la producció que anirà del 15 de desembre fins el dia 6 de gener. Per contra, enlloc de les aturades que Iberpotash preveia fer entre els mesos de febrer i març, el comitè ha pactat amb l'empresa un canvi en el sistema de torns.

L'acord, però, comportarà variar el calendari de producció que previst fins ara. Per a l'any 2009 s'havien acordat 300 dies de producció. Amb l'acord, es passa a 310 dies de producció anuals, que l'empresa justifica per la necessitat de recuperar la producció que s'haurà deixat de fer durant aquests mesos, fins que es regularitzi la situació del mercat i es reactivin les comandes de sal potassa.

En el cas del centre de producció de Súria, el comitè d'empresa també té ja un principi d'acord amb Iberpotash, que es farà públic aquest dimecres en dues assemblees de treballadors que es faran al matí i a la tarda al local del Foment Cultural. El president del comitè, Francisco Hernández, no ha volgut avançar el contingut d'aquest principi d'acord amb l'objectiu que els primeres en conèixer-lo siguin els treballadors. No obstant això, ha dit, es tracta d'un acord que minimitza els efectes de l'aturada prevista per al conjunt de la plantilla.

L'anunci d'Iberpotash de reduir la producció a les mines del Bages va transcendir públicament la setmana passada. Segons l'empresa minera, s'ha produït un 'descens brusc' de les comandes de potassa, que han provocat una acumulació d'estocs que, segons fonts sindicals, són d'unes 215.000 tones entre les explotacions de Súria i de Sallent.