Així ho va fer saber ahir al comitè d’empresa durant la nova reunió que van mantenir les dues parts intermediades per Inspecció de Treball.

Els representants dels treballadors, però, no estan gens d’acord amb aquest termini marcat per la multinacional, ja que no troben bé que «després de tres mesos donant voltes ara sigui l’empresa la que decideixi quan s’acaba el termini», segons s’expressava ahir, amb certa indignació, Emilio Ureña, d’UGT. «Hi ha moltes llacunes en el pla social que ha presentat Pirelli», apunta Santi Vidal, de CCOO, una raó suficient per haver d’allargar la negociació. Amb tot, Vidal creu que ha arribat «l’hora d’arremangar-se» després que la multinacional no posés ahir cap facilitat a les diverses demandes presentades pel comitè, segons explica el seu president, Jaume Vila, com un pla de recol·locació en llocs de treball interns ocupats ara per empreses externes a Pirelli; un pla de recol·locació en altres empreses del grup; un pla de prejubilacions; i indemnitzacions per cessaments voluntaris, a més de la possibilitat de resoldre una part de l’acomiadament de 280 treballadors amb un expedient temporal.

En la reunió d’ahir, Pirelli només va admetre la possibilitat d’elevar el volum de les indemnitzacions fins a 38 dies per any treballat; oferir 17.500 euros als treballadors amb menys de sis anys d’antiguitat; i 27.500 als de més de sis anys. També va acceptar presentar avals bancaris per garantir possibles sortides de la fàbrica en les mateixes condicions que es pactin ara, una condició necessària per avançar en la negociació, segons el comitè, que defensa la idea que Pirelli en realitat està plantejant «un tancament a terminis» de la planta manresana.

Amb tot, aquests avals encara no tenen ni quantitat ni condicions, ja que primer caldria saber el total de les indemnitzacions que seran necessàries. Sigui com sigui, ara «ens toca parlar de cèntims», deia ahir Santi Vidal. Per a la UGT, la condició per parlar de diners és que l’empresa «tingui clar que tot s’ha de fer sota el concepte de voluntarietat» i que «s’ha d’intentar reduir el nombre de 280 acomiadaments amb recol·locacions». Tant per a UGT com per CCOO, «no solucionarem el futur d’un grup per deixar l’altre penjat». Per a l’USOC, l’empresa «ens continua decebent, com ja va fer en dir ‘no’ a la fàbrica nova», diu Joan Oller. Aquest sindicat considera que el pla social presentat per Pirelli és «una presa de pèl», i, com els altres, es nega a admetre que hi hagi causes objectives per acceptar l’expedient. Per això, Jaume Vila no descarta que, en cas que no s’arribi a un acord, el comitè presenti un contrainforme a la Inspecció de Treball.

Els contactes entre les dues parts continuaran demà, dijous, al matí i s’ha fet una reserva per a divendres al matí en cas que sigui necessari prosseguir-les. Avui, però, i a petició de la USOC, el comitè es veurà amb representants del departament d’Innovació, a qui es demanarà concreció sobre els anunciats plans de la multinacional italiana de mantenir la marca al Bages.