L'espectacular disminució registrada aquest novembre produïda per la baixada dels carburants i la contracció del consum ha fet que la desviació sigui molt menor a si el comportament de la inflació hagués estat com durant els nous primers mesos d'aquest any, sempre per sobre del 4% i amb el màxim del juliol del 5,1%, una xifra que no es registrava des del febrer del 1994.

Els més de 2,6 milions de pensions mínimes de la Seguretat Social augmentaran el 2009 una mitjana del 6%, amb una forquilla que oscil·la entre un 3,4% i un 6,8%, segons els tipus de pensió. Les pensions mínimes de les vídues i jubilats que viuen sols i amb baixos ingressos pujaran entre el 6,2% i el 7,2%.

La desviació es farà efectiva per a tots els pensionistes a través d'una paga complementària que rebran a finals del gener pròxim.

La inflació del mes de novembre és la que s'utilitza per determinar si s'ha produït o no desviació en relació amb les previsions que van servir per fixar la pensió de l'any corrent. Un cop s'ha conegut aquest novembre que la taxa interanual de la inflació s'ha situat en el 2,4%, quatre dècimes per sobre del 2% que preveia el quadre macroeconòmic del govern espanyol per aquest 2008, el Ministeri de Treball haurà de compensar aquesta desviació del càlcul.

Si per les pensions mínimes la mitjana d'increment serà del 6%, per el conjunt de les pensions l'augment serà del 2,4% per al 2009. Aquest increment afecta directament a 8,5 milions de pensions contributives, 452.208 pensions no contributives, i 156.624 prestacions per fill a càrrec amb alguna disminució. La mitjana de l'import de la pensió contributiva del sistema quedarà fixada en 741,62 euros mensuals i la màxima serà de 2.441,75 euros al mes. Aquesta quantitat de 635 milions es distribuirà en poc més de 314 milions de la paga complementària que rebran el gener els pensionistes amb pensions contributives, amb càrrec al pressupost de l'Estat del 2008, i poc més de 320 milions que es destinaran durant tot l'any 2009 per consolidar aquest augment.