L'operació, segons les fonts, deixaria en mans de la companyia Escandinavian Airlines System (SAS) un 20 per cent del capital de Spanair i els empresaris catalans estarien disposats a tenir fins a un 80 per cent de l'aerolínia.

El president del comitè d'empresa de Spanair a Mallorca, Jordi Mauri, ha indicat a EFE que "se'ns han comunicat les notícies a través d'una informació interna i, en un principi, l'hem de valorar molt positivament".

Per a Mauri, que SAS es mantingui amb una quantitat del 20 per cent en la companyia "és una bona notícia", i des dels representants dels treballadors s'espera que "aquest 55 per cent que en principi sembla estar flotant es consolidi també per un grup d'empresaris amb solvència".

"Creiem que el grup d'empresaris està buscant socis de competència perquè se sumin a l'operació i així adquirir aquest 55 per cent i arribar al 80 per cent", ha dit el líder sindical.

El Consorci Turisme de Barcelona és un organisme públic dependent de l'Ajuntament de Barcelona, i Catalana d'Iniciatives és un grup de capital risc participat per empreses com La Caixa, Santander, Gas Natural, Telefónica, Repsol, Ferrovial, la CAM, Endesa, entre d'altres, i l'Ajuntament de la Ciutat Comtal.

Mauri ha afegit que el que ha anunciat l'empresa és de "gran transcendència" perquè permet que Spanair es posicioni com una de les principals aerolínies d'Espanya i la líder a Barcelona.

Segons el seu parer, és molt important que es tracti d'un grup "ben protegit" el que s'interessi per la compra, i a més que "no parlem d'una especulació, sinó d'un fet constatat".

Això no obstant, el president del comitè d'empresa creu que, malgrat l'"optimisme", cal esperar a conèixer les dades oficials i veure com repercutirà aquesta operació en els treballadors.

En un comunicat intern remès als treballadors, Spanair ha confirmat el principi d'acord de la seva casa matriu SAS amb un grup d'empresaris catalans, tal com s'ha anunciat a primera hora de la tarda a la seu central de l'aerolínia escandinava a Estocolm.

Així mateix s'ha indicat que es fixa com data límit el 31 de gener per signar l'acord i que els empresaris catalans es converteixin en els accionistes majoritaris.

En el comunicat, la direcció manifesta que aquest acord "és positiu ja que mostra la confiança que aquest grup d'empresaris té en la nostra marca i en el nostre producte", així com en el pla de viabilitat que "estem implantant per prendre les mesures oportunes en un moment com l'actual de gran dificultat per al sector aeri".

Així mateix es destaca la procedència de l'oferta que "donarà a Spanair un major accés als interlocutors comercials, institucionals i socials".

SAS ha anunciat l'operació avui des d'Estocolm i ha fixat com data de l'acord definitiu el 31 de gener, encara que ha indicat que està condicionat a que arribin a bon terme les negociacions.

Spanair, una de les grans aerolínies espanyoles, va posar en marxa el juliol passat un pla de viabilitat i reestructuració per acomiadar 1.110 dels 3.800 empleats de la companyia.