Durant el mes de juliol el nombre de persones sense feina al conjunt de les comarques del Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès, Alt Urgell, Cerdanya i Baix Llobregat Nord va créixer el 0,65%, i va passar de 36.047 persones a 36.282. Aquest increment del mes passat trenca amb la dada positiva del juny, quan l'atur va disminuir de 801 persones, el 2,17%.

En termes relatius l'augment registrat a la Catalunya central és inferior al del conjunt de Catalunya, on l'últim mes el nombre d'aturats ha crescut l'1,57% i ara hi ha un total de 495.911 persones sense feina. Tot i això, en termes interanuals, l'augment de l'atur a la Catalunya central ha estat del 60,75%, més de sis punts per sobre de la mitjana catalana. Fa un any, a les comarques centrals hi havia 22.570 persones sense feina, 13.712 menys que ara.

Per comarques, el nombre d'aturats va créixer al Bages de 91 persones (el 0,66%) i a l'Anoia, on ara hi ha 31 persones més sense feina que el juny. Al Baix Llobregat Nord ara hi ha 7.277 persones sense feina, l'1,15% més que el juny. Tot i això, la comarca on més ha crescut l'atur en termes relatius és el Solsonès amb el 12,37% més de parats. Així, l'últim mes, la comarca va passar de tenir 679 persones inscrites a les llistes de l'atur a tenir-ne 763. Al Berguedà, en canvi, es va mantenir la tendència iniciada el mes de juny i el nombre d'aturats es va reduir el 0,59%, que en xifres absolutes es tradueix en 16 persones menys sense feina. A la Cerdanya la reducció encara va ser més important ja que el nombre de persones sense feina va passar de 741 a 703, el 5,13% menys, i, igual que el Berguedà, també encadena el segon mes consecutiu de davallada.

L'increment de l'atur a Catalunya contrasta amb la situació que es va produir a l'Estat espanyol, on el nombre de desocupats es va reduir de 20.794 persones segons les dades publicades ahir pel ministeri de Treball. D'aquesta manera, es va sumar el tercer mes consecutiu de reducció de l'atur i la xifra total de parats va quedar en 3.544.095 persones. Tot i la reducció intermensual, a final del mes de juliol hi havia 1.117.179 més persones sense feina que un any abans.

Des de la Generalitat, el director del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Joan Josep Berbel, va emmarcar en la "normalitat" l'augment de l'atur el juliol a Catalunya, malgrat el descens estatal. Berbel va explicar que l'increment de l'atur és una tendència que "es repeteix al llarg dels últims anys el juliol a Catalunya".

Per la seva banda, sindicats i patronals van mostrar preocupació i alarma per l'increment de l'atur a Catalunya. Així des dels sindicats es va reclamar una major protecció per als desocupats i en aquest sentit la UGT va recordar que "dos de cada deu aturats ja no reben cap prestació". A més, CCOO va reclamar un canvi d'actitud de la patronal per "reactivar el diàleg social amb mesures que permetin una sortida de la crisi a través d'un canvi de model productiu". Des de les patronals, Foment del Treball va mostrar la preocupació per la dualització del mercat de treball, ja que la reducció de desocupació dels últims mesos es va fer amb contractes temporals. Pimec va manifestar la necessitat que es doni crèdit a les empreses ja que ho considera "la condició imprescindible per posar fre al tancament d'empreses i en conseqüència a l'augment d'atur".