Dos ex alts directius de Caixa Manresa qüestionen la fusió

Els antics caps de màrqueting i de l'obra social dubten dels beneficis del projecte per al territori i pensen que és una absorció

 08:10  
Pere Garcia
Pere Garcia arxiu/salvador redó
 MULTIMÈDIA
 NOTÍCIES RELACIONADES

CARLES BLAYA MANRESA "És una absorció, no una fusió", assegura Jaume Torras, exsecretari de Fundació Caixa Manresa sobre el procés d'integració obert a Caixa Manresa. El parer és compartit per Pere Garcia, antic responsable de màrqueting de la caixa, per a qui l'entitat "no hauria de posar-se una bena abans de tenir cap ferida". Tots dos exdirec-tius van carregar durament contra el procés de fusió dimecres al vespre, en un acte organitzat al Casino de Manresa per la revista El Pou de la Gallina, al qual també van ser convidats l'economista Joan Segon i el sotsdirector general de Caixa Manresa, David Griera.

Per a Pere Garcia, l'entitat ha estat "enganyant" els seus clients amb una campanya publicitària que assegura que "Ser gran no és qüestió de mida" quan ara està a punt d'integrar-se en una gran entitat amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona. David Griera va argumentar tots els motius que duen l'entitat a iniciar aquest procés: la davallada del mercat financer, la pressió del Banc d'Espanya per reorganitzar el sector i la bona situació de l'entitat manresana per negociar a l'alça una fusió.

El raonament no convenç, però, ni Torras ni Garcia, ni tampoc Manel Farré, sotsdirector de l'entitat en l'època de Francesc Domènech, present dimecres entre el públic, on va explicitar el seu desacord amb l'operació. Segons Garcia, ser petit "no impedeix anar al mercat" per capitalitzar-se, el motiu primordial de totes les operacions de fusió en marxa. Torras va demanar per què no s'optava per una opció menys radical, com seria el recurs del Sistema Institucional de Protecció, que permet mantenir la personalitat jurídica de les entitats. Per a Torras, quan hauria estat el moment de fer una reducció de costos al sector ("l'època de les vaques grasses"), les entitats "van optar per fer edificis singulars per als seus serveis centrals". La conclusió, per a Torras, és que el procés de fusions "s'ha carregat el sistema català de caixes", i va alertar del perill de "privatització" de les caixes. Torras va qüestionar que l'anunciat 15% del conjunt de l'obra social de la nova caixa que podrà gestionar Fundació Caixa Manresa acabi suposant un increment real de fons: "el 15% serà d'acord amb els resultats, i els propers anys no seran els mateixos que aquests últims".

Pere Garcia també va qüestionar que l'operació de fusió pugui requerir 1.500 milions d'euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària. Per a Garcia, "si es demanen tants diners és que algú té un problema, i no és precisament Caixa Manresa. Un problema d'una altra entitat que es resoldrà sacrificant Caixa Manresa". Garcia dubta que es pugui tornar aquesta quantitat en els cinc anys (més dos de prorrogables) que preveu el fons: "1.500 milions són els beneficis que han obtingut les tres caixes juntes en els últims vuit anys. Si un any no es pot pagar el deute tindràs a dintre el Banc d'Espanya i s'haurà acabat tota independència". Per a Garcia, "això és el que vol Espanya, però no el que necessita Catalunya".

Garcia va mostrar-se molt crític amb la resposta que ha donat la societat civil de Manresa a l'operació. "No hi ha hagut debat, i em sap greu", va dir Garcia, que va recordar que "la fusió no està feta", i que "és l'assemblea la propietària legal de la caixa". Garcia va demanar que la reunió de l'assemblea general on s'ha de ratificar el procés "no es faci un divendres a les 9 del vespre". Garcia va carregar també, sense anomenar-los, contra la falta de reacció d'alguns grups polítics municipals, i va instar "els partits nacionalistes" a assumir una crítica al procés de fusió. Per a Garcia: "la culpa [de la fusió] no la té qui la fa, que segur que pensa que ho està fent bé, sinó de qui l'hi permet".

Jaume Torras, que va lamentar "no haver sabut quines altres opcions hi havia a aquesta fusió", va insistir que "políticament sempre han interessat les fusions de caixes", i va recordar que Fundació Caixa Castelló va desaparèixer dos anys després de la fusió de Bancaja. Garcia, que va atribuir al procés dut fins ara "opacitat total", va recordar que Sant Benet "no és propietat de Fundació Caixa Manresa, sinó de Caixa Manresa".

David Griera, en clara minoria davant l'allau de crítiques al procés, va intentar respondre amb les línies mestres ja publicitades per l'entitat per defensar el projecte. Així, va recordar que Moody's "ens ha abaixat dos graons de ràting, i així no pots anar als mercats internacionals", va recordar que s'ha aconseguit el 20% de participació al nou consell, va insistir que es mantindrà la presència territorial i que el projecte "serà viable". Per la seva banda, l'economista Joan Segon també va carregar contra un procés que considera "una absorció pura i dura".

  HEMEROTECA

Empreses locals


Els directors del gimnàs Miquel Quílez i Pere Arévalo i els socis Josep Arrébola, Jaume Caneda i Francisco Checa<br />

El nou gimnàs Vela de Manresa ja té 600 inscrits

Els promotors del projecte van inaugurar el local, en ple centre de la ciutat i amb aparells de...

Imatge de la màquina ideada per Gooddeal

Un manresà desenvolupa un negoci per aprofitar els descomptes dels súpers

Si és dels que sempre arriba al súper amb els vals de descompte caducats o és dels que els deixa...

Montse Feliu amb representants diplomàtics de Mèxic en una jornada sobre inversió  en aquest  pais

De Manresa a tot el món

Feliu Internacional assessora les empreses que volen posar un peu a l'exterior

El gimnàs Vela inverteix 400.000 euros en màquines de fitness

El gimnàs Vela inverteix 400.000 euros en màquines de fitness

En concret, Vela tindrà 50 màquines de musculació, 40 cardiovasculars i 35 de ciclisme indoor

Compact Habit aconsegueix el Document d´Idoneïtat Europeu

Compact Habit aconsegueix el Document d´Idoneïtat Europeu

El sistema de construcció modular patentat per l'empresa ha estat sotmès a proves de resistència...

Guia advocats
Guia Comercial
Afegeix la teva empresa
  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  ADRECES I TELEFONS |  CORREUS ELECTRÒNICS     PUBLICITAT:  TARIFES  
regio7.cat és un producte de Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, excepte que es disposi d'autorització expressa de Regio7.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.


Avís legal
Altres mitjans del grup Editorial Prensa Ibérica
Diari de Girona | Diario de Ibiza | Diario de Mallorca | El Diari | Empordà | Faro de Vigo | Información | La Opinión A Coruña | La Opinión de Granada | La Opinión de Málaga | La Opinión de Murcia | La Opinión de Tenerife | La Opinión de Zamora | La Provincia | La Nueva España | Levante-EMV | Mallorca Zeitung | Superdeporte | The Adelaide Review | 97.7 La Radio | Blog Mis-Recetas | Euroresidentes | Loteria de Nadal | Oscars | Goya