El procés de fusió entre les caixes de Manresa, Catalunya i Tarragona va topar ahir amb el primer obstacle seriós. En la tercera reunió de la mesa laboral, que aplega sindicats i representants de les caixes, les entitats van plantejar de retallar de 1.800 persones la plantilla conjunta, i tancar unes cinc-centes oficines. Això suposaria reduir del 20% el nombre de treballadors i del 30% el d'oficines.

Segons càlculs sindicals, dels 1.800 treballadors sobrants (d'un total de 8.700) 1.000 podrien ser de Caixa Catalunya i 800 de les altres dues entitats. Quant a les oficines, es calcula que la retallada podria afectar sobretot les implantades al Principat (300), i la resta al conjunt de l'estat, que és on Caixa Catalunya té més presència d'entre les tres caixes. La proposta de les caixes preveu unes 1.400 prejubilacions a partir dels 55 anys i unes 400 baixes incentivades, amb 45 dies per any treballat amb un topall de 42 mensualitats.

La proposta va ser una galleda d'aigua freda per als representants dels treballadors, que especulaven amb amb hipòtesis molt allunyades d'aquestes xifres. Així, no es comptava que la reducció de persones superés els 1.000 treballadors i que el d'oficines fos de més de 200. Una estimació feta a Regió7 per UGT preveia una pèrdua del 10% de llocs de treball a Caixa Manresa. Amb tot, la idea de les direccions de les entitats és molt diferent, i es basa, segons fonts properes a la negociació per part de les direccions (no hi va haver cap comunicació oficial), en el fet que "aquest és l'esforç requerit per fer una entitat sòlida i eficient". Les mateixes fonts recorden que aquest ajustament seria similar al de processos de fusió com el que protagonitzen Caja Duero, Caja España i Caja Burgos, que proposen una retallada d'oficines del 24% i del 21% de la plantilla.

Amb tot, la comparació més propera al procés de les caixes de Manresa, Catalunya i Tarragona és el que protagonitzen les caixes de Sabadell, Terrassa, Manlleu i Girona, en què ja s'ha acordat una retallada del 12,5% de la plantilla.

A CCOO consideraven ahir "absolutament inacceptable" la proposta de les entitats, que consistiria a tancar més oficines que el total que actualment sumen Caixa Manresa i Caixa Tarragona (426) i retallar gairebé tant personal com el que sumen juntes aquestes dues mateixes caixes (2.200). Per a Josep Alonso, secretari d'acció sindical de la federació Comfia de CCOO, "aquesta proposta suposa incorporar els actius de les caixes de Manresa i Tarragona, però no assumir res del que no interessa". Segons Alonso, que carrega també contra els incentius previstos per a les baixes ("no són sinó el que marca la llei"), el problema l'agreuja el fet que les tres caixes "pretenen presentar el seu pla al Banc d'Espanya la setmana que ve". Alonso avança que el consell d'administració previ a aquesta presentació es convocarà per al proper dimarts (extrem no confirmat per les caixes). Un calendari molt ajustat, diu Alonso, tenint en compte que la propera reunió de la mesa laboral no es farà fins dilluns que ve. "Si s'arriba a presentar aquest pla sense acord l'embolic serà majúscul", avisa Alonso.

"O això es modifica radicalment o els sindicats no veurem possible la fusió", diu Alonso, per a qui una retallada com la plantejada per les entitats "faria totalment inviable la caixa resultant: el fet de perdre cinc-cents punts de venda i 1.800 treballadors donarà lloc a una entitat molt minvada".

Alonso creu que en aquestes condicions "no es pot negociar", i dóna un toc d'alerta: "que es preparin a les assemblees".