El govern català va aprovar ahir un paquet de mesures per millorar l'accés a la Renda Mínima d'Inserció (RMI) de les persones que no tenen ingressos bé perquè han esgotat la prestació per desocupació o bé perquè no hi tenen dret.

Una de les mesures adoptades per la Generalitat en la reunió del seu Consell Executiu d'ahir ha estat modificar el període de càlcul per accedir a la RMI, i ha reduït de dotze a sis els mesos a computar per determinar els ingressos que donen dret a percebre aquesta prestació. Amb aquesta reducció, per accedir-hi, la unitat familiar no pot haver percebut més ingressos dels que li correspondrien en concepte de RMI en els sis mesos anteriors a demanar-la. Aquesta mesura, que entrarà en vigor quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat, té caràcter retroactiu a partir de l'1 de gener del 2010, segons que va explicar la consellera de Treball, Mar Serna.

D'altra banda, el Govern va acordar ahir que a partir de l'1 de juny vinent, i pel període d'un any, prorrogable en funció de l'evolució de la situació econòmica, es tindran en compte per al còmput d'ingressos de la unitat familiar únicament els últims quatre mesos.

Els principals requisits per accedir a la RMI són estar empadronat a Catalunya, tenir una estada continuada d'un any a la comunitat, que la persona sol·licitant o la unitat familiar constitueixin una llar independent un any abans de la data de presentació de la sol·licitud i tenir una edat d'entre 25 i 65 anys. La Renda Mínima d'Inserció té aquest any un pressupost inicial de 99,48 milions d'euros, 31 milions més que el 2008. Actualment reben aquesta ajuda 22.000 persones.