Tal com ja va avançar aquest diari el 24 de desembre passat, SEAT va aprovar ahir un pla per reduir de 330 persones la plantilla de treballadors indirectes, és a dir, aquells que no participen en el procés de producció, entre els quals figuren directius i càrrecs intermedis, i contractar més de 150 nous empleats al llarg d'aquest 2010. La companyia estima que uns 130 treballadors més grans de 58 anys abandonaran l'empresa mitjançant prejubilacions, mentre que amb la resta d'empleats es negociarà d'una manera individualitzada la seva marxa, mitjançant indemnitzacions.

La filial espanyola de Volkswagen va assegurar ahir en un comunicat que l'objectiu d'aquesta mesura, que afectarà els empleats amb un baix rendiment, independentment del seu càrrec o edat, és augmentar l'eficiència, l'eficàcia i la productivitat de la companyia. SEAT ja ha informat d'aquest pla la Generalitat, els sindicats amb representació al comitè i la plantilla, i té previst iniciar de manera immediata la negociació personal amb els treballadors afectats, segons fonts de la compa-nyia.

L'acomiadament de 330 treballadors suposa el 6% del total de treballadors indirectes de SEAT i l'1,5% del conjunt de la plantilla de la companyia, que indemnitzarà amb una mitjana de 100.000 euros cada empleat que abandoni l'empresa. Quant a les noves incorporacions, SEAT ja té identificades algunes de les persones. No és necessari que els nous treballadors tinguin experiència en el sector de l'automòbil, encara que tots, segons destaca SEAT, han de tenir un perfil enfocat cap al marxandatge, i "ganes de treballar fort i ambició". "Estem construint una SEAT amb un esperit guanyador i necessitem treballadors compromesos al màxim amb aquesta estratègia", subratlla el president de la compa-nyia, James Muir.

El comitè d'empresa de SEAT va expressar ahir el seu "més rotund rebuig" al pla, perquè el considera "arbitrari" i "selectiu". La reducció, segons els sindicats, pot portar a situacions "discriminatòries o abusives". Els sindicats, que lamenten que la direcció hagi anunciat la mesura sense negociar-la prèviament amb el comitè, exigeixen un pla de prejubilacions per a tots els treballadors.