El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha culpat aquest dijous el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, del fracàs en el diàleg social per pactar la reforma laboral, perquè sempre ha estat presoner dels sindicats. 'Durant molt de temps el senyor Zapatero ha estat en les mans dels sindicats i, com ell mateix havia dit, a ell no li farien cap vaga general perquè no estava disposat a prendre cap decisió que pogués molestar els sindicats', ha criticat Duran en una conferència organitzada pel Círculo Ecuestre. Duran ha reiterat que CiU no s'abstindrà, sinó que votarà a favor o en contra de la reforma laboral en funció de si el govern espanyol accepta les seves exigències.

Després que fracassés el diàleg social aquesta nit, Duran ha apuntat que la responsabilitat sempre és compartida, però qui realment és el 'màxim responsable és aquell que no ha estat capaç de liderar des de la seva responsabilitat de president del govern el diàleg entre empresaris i sindicats'. I la raó, segons Duran, no és altra que la dependència del president espanyol respecte els sindicats. 'Zapatero ha estat en les mans dels sindicats i, com ell mateix havia dit, a ell no li farien cap vaga general', ha constatat.

És per això que durant tot aquest temps, el president del govern espanyol no ha estat disposat a prendre cap decisió que pogués molestar els sindicats i aquesta actitud 'és la que ha posat de relleu aquesta incapacitat per dirigir, per pilotar i liderar un pacte de reforma laboral'.

Davant un centenar d'empresaris del Círculo Ecuestre, que han lloat Duran en el torn de preguntes, el líder de CiU ha explicat que ara és el seu torn en aquesta negociació. En aquest punt, ha reiterat que la federació no s'abstindrà com va fer amb el decret per reduir el dèficit, sinó que optarà pel sí o pel no. Tot dependrà, ha dit, de fins a quin punt el govern espanyol accepta les exigència de CiU.

'En funció de quins siguin els continguts no tindrem cap complex en votar que sí, però també en funció de quins siguin no tindrem cap complex en votar que no, el que no s'hi val es l'abstenció', ha advertit. Si finalment s'opta per rebutjar la reforma, tot i que la disposició de CiU és 'favorable' d'entrada, serà perquè no s'hauran atès les propostes de CiU o no suficientment, perquè el que vol la federació, ha dit, és una 'autèntica reforma laboral'.

Les condicions que CiU posa per a una 'autèntica reforma laboral' passen per crear un nou contracte que acabi amb la dualitat actual entre l'indefinit, 'car a l'hora d'acomiadar', i el temporal, que no té cap prestació. A més, ha defensat flexibilitat en la negociació col•lectiva, apropant-la a l'empresa i que aquesta no hagi d'adaptar mimèticament els convenis col•lectius genèrics que s'adopten en cada sector. Un tercer tema és l'absentisme laboral, un problema important a l'estat espanyol, i una quarta premissa de CiU és la utilització conjunta dels serveis públics i privats d'ocupació.

La reforma laboral és una de les assignatures pendents per sortir de la crisi, però Duran ha apuntat altres transformacions necessàries, com la reforma de les pensions que s'ha d'abordar en el marc del Pacte de Toledo, o la reestructuració definitiva del sistema financer. I és que Duran ha dubtat que amb el FROB n'hi hagi prou.

Copagament i subsidi d'atur

Un altre canvi important passaria també pel copagament. Duran ha opinat que l'estat espanyol 'ha de reflexionar i prendre decisions en la línia del copagamanent'. I el mateix amb el subsidi d'atur, que s'ha de reformar perquè l'actual 'no està ben orientat'.

Ara mateix, ha dit, es prioritzen les polítiques passives, el subsidi, quan el que s'hauria de fer, al seu parer, és que els aturats tinguessin l'obligació de formar-se per poder agafar una nova feina. El sistema propicia ara mateix que persones puguin rebutjar tres o quatre ofertes de treball, a més de la proliferació de l'economia submergida.

Economia vigilada

Recordant que l'estat espanyol està arrossegant Europa a la crisi juntament amb altres països com Irlanda, Portugal, Itàlia i Grècia, Duran ha advertit que l'economia espanyola està ara mateix 'vigilada' per Europa, i que no va passar a estar 'intervinguda' com la grega perquè CiU va abstenir-se en el decret per reduir el dèficit. 'No ens enganyem, avui Espanya no la governa Zapatero, gràcies a Déu, la governa Europa', ha apuntat.

Als que demanen a CiU que forci eleccions anticipades a l'estat espanyol, com algun dels presents a la sala, Duran els hi ha dit que el que ara cal és que Zapatero faci les reformes que l'imposen des d'Europa i després convoqui eleccions.

En resposta a un assistent que li ha recordat el seu plantejament sobre un govern ampli a l'estat espanyol i li ha preguntat si no seria el propi Duran un bon president, el líder de CiU ha estat taxatiu: 'S'equivoca de persona, hi ha persones més capacitades i no veig viable aquest govern de concentració'. Davant un auditori còmode per a Duran, el president d'UDC ha explicat que ell va plantejar un govern ampli quan encara Brussel·les no havia posat deures a l'estat espanyol. En tot cas, ha recordat que ell mateix ja va augurar que això seria impossible perquè depèn de Zapatero i del PSOE, i perquè el PP tampoc té intenció de presentar una moció de censura.

Convocar eleccions ara seria una 'orgia'

L'única alternativa al llarg d'aquesta legislatura, a parer de Duran, és deixar que Zapatero apliqui les mesures que Europa li recepta i pagui aquesta 'penitència', convocant després eleccions anticipades. 'Espanya és un malalt en termes econòmics que està operant-se a cor obert, i en aquests moments, pensar en eleccions és pensar en una orgia', ha opinat.

Les raons: cap polític està disposat a prometre sacrificis en campanya electoral, però a més, no es poden aplicar les mesures urgents que requereix l'economia espanyola i que dicta Europa si no hi ha un govern que ho faci. 'A aquesta situació caòtica a sobre li hauríem d'afegir no tenir govern, i això és insostenible', ha conclòs.

Zapatero ja no pot inspirar confiança però sí les seves mesures. Per això, a banda de les reformes estructurals que ha comentat, també ha parlat de mesures conjunturals, com la rebaixa temporal de les quotes de la seguretat social per a les empreses que generin i mantinguin ocupació, així com a les que reinverteixin els seus beneficis en l'empresa. Això faria que hi hagués més contractació, l'estat estalviaria en subsidi d'atur, ingressaria perquè els treballadors tributen i consumeixen i animaria la producció en general.

I l'error del govern espanyol és que no ha estat capaç de prendre cap decisió en aquesta línia de generar ocupació, sinó que s'ha dedicat a fer 'un únic discurs públic de cara a la galeria i que ara s'ha ensorrat de dalt a baix', aquell que diu que la crisi no afectarà les polítiques socials.