El president de la Generalitat, José Montilla, ha tornat a defensar aquest dimecres les retallades aprovades per l'executiu per fer front a una reducció del dèficit i, un dia després de la vaga del sector públic, ha assegurat que els governs no estan abaixant els sous dels treballadors públics per 'ganes de fotre', sinó per 'garantir el seu futur'.

Montilla ha admès que el Govern ha pres mesures que 'no són populars ni donen vots', però són 'absolutament necessàries' i que s'estan prenent, fins i tot més dures, per part de molts països europeus. 'No és patrimoni de Catalunya ni de l'Estat', ha recordat. A més, ha assegurat tenir un 'gran respecte' i 'orgull' pels funcionaris públics.

Durant la sessió de control al Parlament, el president del grup mixt, Albert Rivera, ha denunciat que, mentre es retallen els sous dels funcionaris, el Govern manté subvencions a escoles com la Bressola o a Acció Cultural del País Valencià. 'La casa és gran per donar aquestes subvencions i pobre per pagar sous?', s'ha preguntat. Rivera creu que Montilla 'no té resposta per als funcionaris als qui ha baixat el sou' i 'no té vergonya per dir que és incapaç de retallar una sola conselleria i que és el president que més cobra de tot l'Estat'.

El president li ha demanat que 'deixi de fer demagògia posant al sac moltes altres coses' i després que Rivera insinués que Montilla sempre ha cobrat per ocupar càrrecs públics, ha recordat al líder de C's que va cobrar la seva primera nòmina 'als 16 anys'. 'No doni lliçons', ha dit. A més, ha fet un càlcul del sou de Rivera per arribar a la conclusió que també un president de grup parlamentari a la cambra catalana cobra més que el president del govern espanyol, un vicepresident o un ministre.

Benach crida a l'ordre

El debat ha pujat de to i això ha provocat la intervenció del president del Parlament, Ernest Benach, que ha fet aturar un moment la intervenció de Rivera perquè les seves paraules 'comencen a ser ofensives i no són tolerables en aquesta cambra'. Després d'una resposta del president enfurismada, Benach ha demanat 'no perdre les formes': 'Els fons sempre han estat lliures en aquesta casa però les formes mai s'han perdut per part de ningú, els prego a tots plegats que extremin la precaució, perquè portem uns quants plens en què això no acaba de funcionar'.

Per la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assegurat que el seu grup 'continuarà sent radical si per radical s'entén no quedar-se amb els discursos d'esquerres, sinó tenir la gosadia de voler-los aplicar'.