Catalunyacaixa serà finalment la marca de l'entitat que aglutina Caixa Manresa, Caixa Catalunya i Caixa Tarragona. Així ho va decidir ahir a la nit el consell d'administració de la nova entitat que, fins que no s'hagin triat els nous càrrecs -en una assemblea que s'ha de celebrar a la capital del Bages a mitjan novembre-, integren encara els consells sumats de les tres caixes fundadores. La reunió del consell d'administració es va fer a la que ha estat fins fa uns mesos la seu corporativa de Caixa Manresa, al polígon de Santa Anna de Sant Fruitós de Bages.

Amb un dens ordre del dia financer, la reunió va durar de les sis de la tarda fins passades les deu de la nit. L'última mitja hora es va dedicar íntegrament a la qüestió que encara quedava per resoldre sobre el nou projecte, i que més interrogants mediàtics havia suscitat: la marca corporativa. La proposta presentada pels responsables de l'entitat als membres del consell va ser Catalunyacaixa, un nom que conserva les arrels de la més gran de les tres entitats fundadores. Amb tot, es va fer una concessió a les altres dues sòcies de la nova entitat, Manresa i Tarragona, ja que els colors corporatius de la caixa seran el taronja (de l'antiga entitat del Bages) i el negre (de la caixa tarragonina). No hi serà, doncs, el vermell que ha identificat fins ara la caixa presidida des de la Diputació de Barcelona.

Segons es va explicar anit als consellers, els arguments per donar per bona la marca Catalunyacaixa són bàsicament dos: si s'optava per un acrònim (com en el cas d'Unnim, la caixa que integra les també fusionades Sabadell, Terrassa i Manlleu) es deixava l'àmbit financer català amb una única entitat amb el substantiu "caixa" a la seva marca (la de Pensions); i, en segon lloc, en tot el llarg procés de decisió sobre el nom de l'entitat no s'han trobat motius per renunciar a un actiu tan potent com el que representa Catalunya per a la marca d'una caixa que se situa, després del procés d'integració, entre les més grans de l'estat. Amb l'opció definitivament triada es descartaven altres propostes que han estat damunt la taula en els últims mesos, com caixa CTM (en referència als noms de les tres entitats fundadores, Catalunya, Tarragona i Manresa).

La decisió sobre el nou nom no va generar anit gaire debat entre els consellers. Es va tractar, doncs, d'una reunió plàcida, tot i que en els últims mesos s'havia apuntat que des de Manresa podien sorgir reticències a integrar tota l'entitat sota un nom excessivament proper a algun altre dels socis de la fusió financera.

Ahir a la nit, però, només alguns dels representants de Tarragona van fer evident algun inconvenient per subsumir definitivament la història de l'entitat en una marca que, és inevitable, recorda el de la caixa que aporta més actius a la fusió.

Amb tot, la proposta que tanca tot el procés d'integració de les tres entitats d'estalvi (que operen conjuntament des del dia 1 de juliol) va ser aprovada al final per una àmplia majoria.