El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha fet una crida a la vaga convocada pel pròxim 29 de setembre per fer rectificar el govern espanyol i que modifiqui la reforma laboral, tal com ja van fer els governs anteriors de José María Aznar i de Felipe González després d'una vaga general. El líder republicà ha criticat José Luis Rodríguez Zapatero per haver ofert els sindicats la negociació sobre les pensions després de la vaga. 'Es pensa que passant la mà pel llom per damunt de la gent s'arreglaran els problemes', ha criticat, tot afegint que el que vol és que 'rectifiqui', que no posi 'en perill' el sistema de pensions i que 'repari' una reforma laboral que suposa un 'atac' als drets laborals.

En roda de premsa després de la reunió de l'Executiva Nacional, el secretari general d'Esquerra considera que la vaga és 'justa i raonable' perquè es fa contra una reforma laboral 'lasciva'. Ridao ha defensat que l'objectiu de la vaga és 'salvar les pensions, els llocs de treball dels que encara treballen i els que estan a l'atur perquè puguin trobar un lloc de treball'.

Sobre la possibilitat que el govern espanyol modifiqui la reforma laboral, Ridao ha recordat que ja ho van fer el govern de José María Aznar i el de Felipe González després d'una vaga general, i creu que si és un èxit, el govern de Zapatero també hauria de rectificar. Tanmateix, ha reconegut que després de la vaga 'seguirem immersos en la crisi', tot i que creu que sí servirà per fer per donar un 'toc d'atenció'.

Ridao ha insistit que Zapatero ha 'sucumbit' a la pressió dels mercats financers, i que ha fet recaure tot el pes de la retallada del dèficit sobre els drets socials, les pensions, els sous dels funcionaris i els drets socials i laborals dels treballadors.

El líder republicà ha afegit que amb la vaga no només hi ha en joc els drets socials i laborals, sinó també 'drets nacionals'. 'Hem de catalanitzar la vaga', ha dit. Joan Ridao considera que la sentència del Tribunal Constitucional evidencia que Catalunya no disposa dels 'elements necessaris per sortir de la crisi' i qualsevol iniciativa política o legislativa que tingui a veure amb el futur econòmic del país 'depèn' d'aquests elements.

'Pressupostos de la crisi'

Joan Ridao ha vinculat la vaga convocada pel pròxim dimecres amb els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2011, que redueixen la inversió en un 8%. Segons el secretari general d'ERC, els comptes són 'el contrari' del que va anunciar el govern espanyol, és a dir, ni 'austers', ni 'socials', ni un 'estímul per l'economia'.

Ridao ha titllat els pressupostos de 'decebedors' i ha ironitzat que s'haurien de fer 'moltíssimes advocacions a Santa Llúcia' perquè, com va assegurar el govern espanyol, assentin les 'bases de la recuperació de l'activitat econòmica'. A més, ha trobat a faltar inversions en matèria d'innovació, indústria, infraestructures i impostos.

Prudència davant les enquestes

El líder republicà ha mostrat prudència davant les diferents enquestes aparegudes diumenge i dilluns sobre els resultats electorals del 28-N. Ridao considera que cal 'relativitzar-les', i ha augurat que el principal adversari que té la formació independentista és la 'desmobilització'.

Ridao ha assegurat que 'no li preocupen' les enquestes, i ha indicat que 'a mesura que s'acosten les eleccions, la gent es mobilitza'. Tot i així, ha reconegut que l'agenda política dels darrers set anys del tripartit, amb la crisi econòmica, la sequera, sentència del Tribunal Constitucional, pot haver 'deslluït l'acció de Govern'.