Quatre de cada deu immigrants que treballen a Espanya ho fan en l'agricultura o en la pesca, segons un informe que posa de manifest, a més, que "continuen ocupant els llocs que desestimen els espa- nyols". La seva presència en aquests dos sectors és de tal importància numèrica que representen pràcticament la meitat dels contractats, sobretot en llocs com peons i lluny d'aquells llocs que exigeixen més qualificació.

L'informe, elaborat per l'empresa de treball temporal Randstad, adverteix que "malgrat que la crisi i l'augment de l'atur han provocat una reducció en l'oferta laboral, encara són molts els espanyols que seleccionen les oportunitats laborals que més els interessen". "Amb menys oportunitats i opcions a l'hora d'accedir a una ocupació", els immigrants "continuen adscrits -insisteix l'informe- a aquells sectors i llocs que no trien els espanyols". Una situació que no és nova ja que fins i tot en els anys de creixement, els estran-gers "van estar relegats a llocs de menor qualificació", a l'empara d'aquells sectors amb més oferta de mà d'obra, com van ser la construcció i la indústria.

La inserció laboral dels immigrants es dóna en sectors "molt específics", sobretot en l'agricultura, la pesca, la mineria, la indústria manufacturera, l'hostaleria i el comerç.