La Generalitat ha anunciat aquesta tarda l'adjudicació a als grups empresarials Gas Natural-Alstom, Comsa Emte-GERR, Fersa-Aventalia i FCC de la instal·lació de 769 MW a les set zones de desenvolupament prioritari (ZDP) de l'energia eòlica a Catalunya, després que els seus projectes fossin els més ben valorats atenent a aspectes energètics, ambientals, urbanístics, paisatgístics i d'impacte socioeconòmic. En conjunt, l'execució d'aquests parcs eòlics suposarà una inversió d'uns 1.200 milions d'euros en quaranta municipis de deu comarques catalanes. L'adjudicació es farà ferma un cop s'hagin atès les al·legacions dels concursants i es rebin les acceptacions per part de les empreses adjudicatàries.

Les set ZDP s'instal·laran en trenta-set pobles de nou comarques. La ZDP I, a l'Alt Empordà, tindrà una potència de 180 MW i ocuparà els municipis d'Agullana, Capmany, Cantallops, Darnius, Espolla, La Jonquera, Masarac i Sant Climent Sescebes. La ZDP II, a la Segarra i la Conca de Barberà, generarà 186 MW i estarà ubicada entre Conesa, Les Piles, Llorac, Montoliu de Segarra, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Savallà del Comtat, Ribera d'Ondara, Rocafort de Queralt i Talavera.

La ZDP III, a l'Alt Penedès i l'Alt Camp i amb 33 MW de potència estarà a Pontons i Aiguamúrcia. La ZDP V, a la Ribera d'Ebre i el Baix Camp, generarà 120 MW des de Tivissa i Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant. La ZDP VI, al Segrià i la Ribera d'Ebre, tindrà 60 MW instal•lats a Almatret, Llardecans, Maials, Riba-roja i Seròs.

La ZDP VII, a la Terra Alta, generarà 90 MW als municipis de Batea, Gandesa, La Pobla de Massaluca i Vilalba dels Arcs. Per últim, la ZDP VIII, a l'Anoia i la Segarra tindrà una potència de 100 MW amb els aerogeneradors ubicats a Calonge de Segarra, Castellfollit de Llobregós, Estaràs, Ivorra, Pujalt i Sant Ramon.

La ZDP IV, prevista inicialment entre les comarques del Priorat i el Baix Camp, no s'ha inclòs en aquest Acord de Govern, i serà objecte d'aprovació i d'una licitació específica tan bon punt es completi tècnicament la seva delimitació definitiva.

Un mapa eòlic per Catalunya

El concurs eòlic es va convocar el 9 de juny de 2010, mitjançant una Ordre del Conseller d'Economia i Finances, i determinava set ZDP desenvolupant el Decret 147/2009, de 22 de setembre, que regula la implantació dels procediments administratius de parcs eòlics i instal·lacions fotovoltaiques de Catalunya.

L'adjudicació s'ha fet seguint les indicacions d'una comissió formada per dos membres del Departament d'Economia i Finances, dos membres del Departament de Medi Ambient i Habitatge, dos membres del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, i dos membres proposats pels consells comarcals corresponents a cadascuna de les 7 ZDP. L'adjudicació, de caràcter provisional, es farà ferma un cop s'hagin atès les al·legacions, si s'escau, dels diferents concursants i es rebin les acceptacions per part de les empreses adjudicatàries.

En total, 20 grups empresarials havien presentat fins a 57 ofertes, que sumaven 5.707,3 MW, per adjudicar-se les ZDP, i proposaven inversions complementàries a l'execució dels parcs eòlics per valor de més de 260 milions d'euros. Els 769 MW de potència eòlica que han posat en marxa les ZDP se sumen als 775 MW que ja estan en servei a Catalunya.

També es poden comptabilitzar els 200 MW que estan en construcció, els 927 MW que estan autoritzats i els 720 MW que estan en tramitació. El Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 preveu assolir 3.500 MW de potència eòlica instal·lada l'any 2015.

Fora de les ZDP només es podran fer petites instal·lacions eòliques de 10 MW o 5 aerogeneradors com a màxim, exceptuant els que ja es trobaven autoritzats o en tràmit abans del Decret del 22 de setembre.