El mercat immobiliari de la Catalunya central ha experimentat una brusca frenada a la majoria de municipis durant el tercer trimestre del 2010. Així doncs, a la ciutat de Manresa els 54 immobles venuts entre el juliol i l'agost del 2010 han posat punt final a quatre trimestres consecutius de creixement i ha estat la xifra més baixa des de l'any 2005, que són les dades que figuren en la sèrie publicada pel Ministeri de Foment.

En termes relatius, en el cas de Manresa suposa una davallada de les vendes del 72% respecte al segon trimestre de l'any, quan amb 206 habitatges venuts es van registrar unes xifres similars a les de final de l'any 2007 i principi del 2008, l'inici de la punxada de la bombolla immobiliària. El descens és atribuïble a un avançament de compres al primer semestre de l'any per evitar l'increment de l'IVA, que, en el cas de l'habitatge, l'1 de juliol va passar del 7% al 8%. A Igualada la venda d'habitatges també s'ha reduït, tot i que no d'una manera tan brusca com a Manresa. En aquest cas, les 42 transaccions del tercer trimestre són el segon nivell més baix des del 2005 (el segon trimestre del 2009 s'hi van vendre 41 habitatges), és una reducció trimestral del 43%, que queda al 30% si es compara amb les vendes d'un any abans.

En el cas de Berga, en el tercer trimestre de l'any es van vendre 23 habitatges. Aquesta xifra suposa el 32% menys que el trimestre precedent, però més del doble (109%) que un any abans. Tot i això, en analitzar els termes relatius cal tenir en compte que el tercer trimestre del 2009 s'hi van vendre 11 habitatges, per tant, una transacció més o menys ja suposa unes diferències de prop del 10%.

A Puigcerdà, tan sols es van vendre 11 habitatges, una xifra que suposa, aproximadament, la meitat que el segon trimestre de l'any i el tercer trimestre del 2009.

A Solsona, la reducció trimestral ha estat del 75% en passar de les 42 transaccions del segon trimestre a les 10 del tercer, una xifra idèntica al mateix període de l'any passat.

La tendència de la Catalunya central s'emmarca en l'evolució de les vendes a l'Estat, on el descens ha estat del 26,3% respecte al trimestre anterior i també s'atribueix a l'avançament de compres per l'increment de l'IVA i al fet que el 2010 és l'últim any que la compra d'un habitatge és deduïble en l'impost de la renda. En total, s'hi van registrar 73.233 operacions, la xifra més baixa des que el ministeri publica aquestes dades.