Els preus s'han incrementat el desembre set dècimes en relació al mes anterior, cosa que ha deixat una inflació interanual del 3%, cinc dècimes per sobre de l'índex registrat en el mes anterior, segons ha publicat l'Institut d'Estadística espanyol. A l'Estat, els preus han augmentat sis dècimes i la taxa interanual s'ha fixat també en el 3%. Els productes que més han influït en l'alça mensual dels preus han estat el tabac i els carburants i lubricants, que han repercutit en el transport. La inflació subjacent espanyola, que no té en compte els preus dels aliments frescos ni els productes energètics, té un augment interanual de tres dècimes respecte el novembre i se situa en l'1,5%.

Al llarg del 2010, els preus s'han encarit a Catalunya un 3%, xifra en què s'ha situat la inflació interanual, després que el mes de desembre hagin crescut fins a set dècimes. L'encariment del preu del tabac durant el mes de desembre ha estat la causa principal de l'increment mensual dels preus. Així, la variació mensual de la categoria de les begudes alcohòliques i el tabac un 5,7%. En tot l'any, en aquest apartat els preus han augmentat un 14,4%.

L'altre factor que influeix en el creixement de la inflació al desembre són els carburants i lubricants, que han encarit el transport un 2% en el mes. La inflació interanual en aquesta categoria ha tancat 2010 en el 9,2%.

La resta de productes es mantenen

Les variacions en la resta de productes han estat molt més atenuades al desembre. Els aliments i begudes no alcohòliques s'han encarit un 0,4% al desembre respecte al mes de novembre. Els preus de l'habitatge han augmentat un 0,3%, la mateixa xifra que en el cas del parament. L'habitatge s'ha encarit un 5,7% al llarg de 2010, a causa de l'encariment del gasoil per a calefacció, que ha estat major que al desembre de 2009.

Per la seva banda, la variació dels preus mensual en el cas de l'oci i la cultura ha estat de l'1,1% i, en el cas dels hotels, cafès i restaurants, del 0,1%. Per contra, el vestit i el calçat i també la medicina han registrat una variació negativa de la inflació, és a dir, els preus han caigut un 0,1%.

Subjacent i harmonitzat

La taxa anual de la inflació subjacent, és a dir, aquella que no inclou els productes que es consideren més volàtils, com ara productes frescos i energètics, és de l'1,5% al conjunt de l'Estat, tres dècimes per sobre de la que es va registrar al mes de novembre. L'Índex de Preus de Consum Harmonitzat situa la seva taxa mensual del 2,9%, set dècimes per sobre que en el mes anterior.