El litre de gasolina s´ha tornat a encarir al conjunt de l´estat el 0,64% l´última setmana, fins a arribar als 1,265 euros de mitjana, la xifra més alta des del 21 de juliol del 2008, i se situa així a tot just un cèntim del rècord que va marcar aquell any. Segons dades comparades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea, en la mateixa setmana, el preu del gasoil ha pujat el 0,59%, però queda lluny del màxim que va marcar el 14 de juliol del 2008, quan es venia a 1,329 euros.

Amb tot, segons dades del ministeri d´Indústria, és possible trobar una gran diversitat de preus del combustible a les prop de 1.200 benzineres del conjunt de Catalunya. Aquestes diferències poden suposar, a l´hora d´omplir el dipòsit de gasoil, un estalvi de fins a gairebé 13 euros entre la més cara (a Banyoles) i la més barata, a Castellnou de Seana. Entre les més econòmiques del Principat figura la benzinera BonÀrea de Moià, pertanyent a la Corporació Alimentària Guissona. Respecte de les estacions de servei menys econòmiques del Principat, l´estalvi pot ser de 7,2 euros, si s´hi adquireix gasolina, o de 10 euros si s´hi compra gasoil.

Antonio Condal, portaveu de la corporació guissonenca, explica que la diferència cal atribuir-la al fet que la seva xarxa de benzineres (29 a Catalunya) és d´autoservei, amb la qual cosa s´estalvien despeses de personal. A més a més, «els marges en què treballem són molt ajustats», diu Condal, que atribueix a aquesta contracció del marge de benefici els creixements que ha obtingut l´empresa (nascuda de la Cooperativa de Guissona) de fins al 25% en volum de litres despatxats els darrers dos exercicis.

Entre les més cares del Principat figuren, en contrapunt, dues benzineres de Puigcerdà (vegeu infografia). Josep Morer, responsable de la gestió de la benzinera Meroil del municipi, explica que, en el seu cas, l´empresa treballa amb els preus de referència fixats per Repsol, dels quals es queda un marge. Morer atribueix la diferència de preu (a l´alça) de les benzineres cerdanes al cost afegit que suposa el transport del carburant des del centre de distribució, a Barcelona