El Banc d'Espanya preveu que el PIB espanyol creixerà aquest any un 0,8%, cosa que suposa rebaixar en cinc dècimes les previsions que fins avui manté el govern espanyol, que preveu tancar l'any amb un augment del'1,3%, segons el Butlletí Econòmic d'Espanya del març. Pel que fa al 2012, el regulador espera que es mantingui una ''gradual millora de l'activitat'' que suposarà obtenir un creixement del PIB de l'1,5%. En relació amb la desocupació, aquesta lleugera millora de l'economia no podrà corregir el desequilibri més ''persistent'' de la taxa d'atur, que augmentarà el 2011 fins el 20,7% i el 2012 es reduirà lleugerament fins el 20,4%, una taxa per sobre del 20,1% que ha tancat el 2010.

El Banc d'Espanya reconeix que durant l'exercici del 2010 l'economia espanyola s'ha vista afectada en diversos períodes ''per tensions molt severes'' provocades en els mercats financers, que han obligat a posar en marxa un conjunt de reformes estructurals i d'actuacions en el marc de la política econòmica.

El Banc d'Espanya afirma que tot i aquestes mesures per corregir les tensions, l'economia espanyola encara està ''immersa'' en una situació ''difícil''. Amb aquests antecedents, el regulador preveu que el creixement del PIB del 2011 sigui del 0,8%, una xifra que coincideix amb l'anunciada pel mateix serveis d'estudis d'aquesta institució el març del 2010.

Les claus sobre l'economia espanyola els pròxims dos anys apunten a una ''lenta recuperació''de la demanda nacional i a una trajectòria més favorable de les exportacions, impulsades per l'escalfament de l'activitat econòmica mundial, especialment de les regions emergents.

Ocupació

En relació amb l'evolució de l'ocupació, el Banc d'Espanya preveu una ''lenta millora'' del mercat de treball, tot i que la taxa d'atur quedarà estancada durant els pròxims dos anys en el 2,7% i el 2,4%, respectivament. El 2010 la taxa d'atur va quedar fixada en el 20,1%. El servei d'estudis del Banc d'Espanya preveu que durant aquesta segona meitat de l'any es comenci a crear ocupació.

En relació amb la inflació, el Banc d'Espanya preveu que durant la primera meitat d'aquest 2011 continuï a l'alça, amb un comportament similar a l'última part de l'any passat. El regulador explica que aquestes tensions inflacionistes a l'estat espanyol estan condicionades per l'augment dels tipus de l'IVA a partir del juliol passat, la nova imposició sobre el tabac el desembre passat i l'alça dels preus del petroli registrada des de la tardor passada i l'augment de les tarifes dels productes energètics aquest mes de gener.

Per aquest motiu, el Banc d'Espanya considera aquestes tensions inflacionistes motivades per efectes ''transitoris'' que un cop superats el seu efecte estadístic desapareixeran. La previsió és tancar el 2011 amb una inflació del 2,9%, després de passar de taxes del 3,6% a començament d'any a acabar en taxes del 2% durant els últims mesos de l'any.