Fira de Manresa estrenarà un certamen el cap de setmana del 7 i el 8 de maig. Serà una fira de brocanters i se celebrarà, igual que les altres que organitza la institució, al Palau Firal de Manresa. El certamen ocuparà la planta baixa del recinte i reunirà una quarantena d'expositors.

La fira es va presentar ahir en una roda de premsa i el president del comitè executiu de Fira de Manresa, Pere Casals, va explicar que tindrà el format de "descarregada", un terme per traduir la paraula francesa déballage i que en un primer moment consistia a "arribar amb un camió i descarregar" a l'aire lliure. En el cas de la fira de Manresa, es tractarà d'un certamen organitzat, on cada expositor tindrà el seu espai i els productes no seran exposats directament a terra i, a més, es farà a dins del Palau Firal. Es tracta d'una fórmula que permet prescindir de "grans despeses en decoració" i oferir els productes a un preu més competitiu, va afegir Casals.

Entre els expositors n'hi haurà de catalans, aragonesos, valencians i francesos. Pujol va avançar que s'hi podran trobar peces molt diverses: galeries d'art amb obres rellevants, mobles, exposicions de joies i restauradors, entre altres. A més, hi haurà una mostra de documents manresans d'un valor històric important.

L'entrada al recinte valdrà tres euros, encara que, segons va avançar Pujol, són "una inversió perquè els podran recuperar quan facin una compra". També va insistir que és molt habitual cobrar entrada en aquest tipus de certàmens, però que, en canvi, són pioners a Catalunya a bonificar-la si s'hi fa una compra.

Casals també va assegurar que el nou certamen no té relació amb el Firantic de Sant Fruitós, l'última edició del qual es va fer el 2008. El 2009 es va afirmar que s'ajornava i se celebraria cada dos anys, però el 2010 no es va dur a terme i per a enguany tampoc no ha estat anunciat. Pujol va insistir que a Manresa se celebrarà una fira de brocanters, no d'antiquaris, encara que s'hi podran trobar antiguitats. Va afegir que una fira de brocanters i una d'antiquaris són complementàries i va posar d'exemple municipis com Vic i Madrid, on conviuen certàmens dedicats a cadascun d'aquests perfils. Encara que la frontera és molt difusa, la principal diferència entre antiquaris i brocanters és que els primers es dediquen a la compra i venda d'objectes de més d'un segle, mentre que els segons es dediquen a objectes usats que generalment tenen entre 50 i 100 anys, i que el seu valor és inferior. Tot i això, no és estrany que antiquaris comprin peces a brocanters.