Els preus el maig han quedat igual que l'abril gràcies a la caiguda de l'1,8% dels preus vinculats al sector turisme (viatges organitzats) com a conseqüència de les promocions post Setmana Santa de l'abril. Aquesta disminució de preus, afegida a la dels carburants, que baixen davant un maig de l'any passat que van augmentar, han fixat una taxa interanual del 3,5%, tres dècimes menys que l'abril, segons l'Institut d'Estadística espanyol. En el conjunt de l'estat espanyol el comportament dels preus ha estat idèntic al de Catalunya, amb un estancament de preus en relació amb el mes anterior i amb una taxa interanual del 3,5%.

Tot i que la taxa interanual va caure tres dècimes en relació amb la registrada l'abril, des del desembre la inflació anual està per sobre del 3%, amb el màxim del 3,8% de l'abril. Fora d'aquests mesos d'aquest any, per trobar un registre del 3,5% o superior cal anar fins l'octubre del 2008, quan la inflació interanual va ser del 3,6%.

En el conjunt de l'estat espanyol la inflació subjacent, la que no té en compte els preus dels aliments frescos i els preus dels carburants, va quedar el maig en el 2,1%.

La data de la inflació publicada aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) coincideix amb la que va ser publicada el 30 de maig per l'indicador avançat de l'IPC.

Un estancament dels preus a Catalunya en relació amb el mes anterior no es registrava des del setembre del 2010, tot i que el gener d'aquest any, per l'efecte de la campanya de Nadal, es va registrar una disminució de preus de sis dècimes.

L'estancament de preus a Catalunya el maig es va produir després de tres mesos consecutius d'increments intermensuals.

Demarcacions

Per demarcacions, els preus van caure dues dècimes en relació amb el mes anterior als territoris de Girona i Tarragona, mentre que a Barcelona i Lleida van augmentar una i dues dècimes, respectivament.

Les taxes interanuals d'aquestes demarcacions, a Girona, Lleida i Tarragona els registres van quedar per sobre de la mitjana catalana, amb un 3,9%, un 3,7% i un 3,6%, respectivament. L'única demarcació que va quedar per sota de la mitjana catalana va ser la de Barcelona amb un 3,4%.

Comportament anual dels preus

Els grups de preus que més van influir en la disminució de la taxa interanual van ser el transport, on s'inclou el comportament volàtil dels preus dels carburants. En aquest grup, la taxa interanual va quedar en el 7,8% a Catalunya (7.9% a l'estat espanyol), 1,4 punts menys que l'abril a Catalunya, (1,5 punts menys a l'Estat). Aquesta variació s'explica pel fet que la majoria dels preus dels carburants i els lubricants van registrar una baixada de preus, mentre que el maig de l'any passat van tenir un comportament a l'alça.

El cistell d'oci i cultura, amb viatges organitzats i equips informàtics, també van registrar una reducció de la seva taxa interanual del 0,4% a Catalunya (-0,6% a l'Estat), com a conseqüència d'una reducció de preus més pronunciada que el maig del 2010. Aquest any, el maig ha estat el més immediatament posterior a la Setmana Santa, que va caure els últims dies de l'abril, cosa que va concentrar les principals ofertes de promoció de viatges organitzats durant el maig.

Comportament mensual de preus

Pel que fa a l'explicació de l'estancament dels preus que es va registrar el maig en relació amb l'abril, l'INE destaca que la cistella de preus que va impulsar a l'alça als preus va ser el vestit i el calçat, amb una taxa mensual del 2,9% a l'alça a Catalunya ( 2,1% a l'Estat). Aquest increment s'explica per l'inici de la temporada de primavera-estiu.

També van influir a l'alça els preus de la cistella d'aliments que van augmentar intermensualment tres dècimes tant a Catalunya com a l'Estat.

Però aquest augment mensual dels preus va quedar compensat per la caiguda de preus registrada per les cistelles d'oci i cultura, el transport i els hotels i restaurants.

L'oci i cultura, especialment pel comportament dels viatges turístics organitzats i els equips informàtics, van registrar una caiguda mensual dels preus a Catalunya de l'1,8% (-1,7% a l'Estat), i el transport, amb una caiguda dels preus dels carburants i lubricants, van disminuir nou dècimes a Catalunya (vuit dècimes a l'Estat).

Per últim, els preus d'hotels, restaurants i cafès van tenir un comportament desigual a Catalunya i a l'estat espanyol. Mentre que a Catalunya aquesta cistella de preus va augmentar una dècima, en el conjunt de l'estat espanyol van disminuir un dècima.