El Tribunal Constitucional d'Alemanya ha rebutjat la demanda presentada per un grup d'acadèmics i un diputat conservador bavarès contra la participació del país germànic en el rescat de Grècia i en el fons de rescat per als països de l'eurozona amb problemes de deute, que ja s´ha utilitzat per a Irlanda i Portugal.

No obstant això, al seu dictamen el Tribunal afirma que el govern alemany ha de comptar amb l'aprovació del comitè parlamentari de pressupostos abans de comprometre´s a donar qualsevol ajuda, una circumstància que podria alentir l'aplicació dels acords assolits per l'Eurogrup.

"El govern federal requereix l'aprovació del comitè parlamentari de pressupostos abans de comprometre garanties", ha dit el jutge Andreas Vosskuhle en la lectura del veredicte.

Així mateix, el Constitucional germànic ha dictaminat que el Bundestag haurà de comptar amb "suficient influència" en l'establiment de les condicions de futurs acords de rescat. "Com a representants del poble, els representants elegits pel Bundestag en el marc de la UE controlaran les decisions bàsiques de la política pressupostària", afegeix la sentència.

De fet, el jutge ha subratllat que aquesta decisió del Constitucional "no hauria de malinterpretar-se com un xec en blanc per a nous paquets de rescat".

Els denunciants, un grup de cinc professors universitaris i un diputat conservador bavarès, havien presentat tres demandes per separat davant el Constitucional germànic en considerar que la participació d'Alemanya en el primer rescat de Grècia i en el posterior mecanisme d'ajuda establert per assistir a països en dificultats vulneraven el paper de control que ha d'exercir el Bundestag sobre els pressupostos del país.