La vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado, ha anunciat la fusió dels fons de garantia de dipòsits en un de sol després del procés de reestructuració bancària. Així, els fons de bancs, caixes i cooperatives de crèdit formaran un de sol, ja que, segons la ministra, "ha perdut sentit" mantenir-los per separat tenint en compte que el 98,3% dels actius i passius de les caixes ja pertany als bancs.

El nou fons de garantia de dipòsits resultant seguirà mantenint les seves funcions bàsiques, com garantir els 100.000 euros per dipositant i entitat, i assumirà les pèrdues del FROB perquè no suposi cap despesa per al contribuent ni pel dèficit públic.

D'aquesta manera, segons Salgado, el sector financer assumeix les despeses "en la seva totalitat" les despeses de sanejament i refinançament del sector financer espanyol. Fins ara, el nou fons de garantia de dipòsit ja compta amb 6.600 milions d'euros de patrimoni net i s'afegiran les aportacions que se segueixen fent de manera recurrent que són de 850 milions d'euros per al conjunt dels fons.

Salgado ha explicat que la intenció del govern espanyol és que les futures pèrdues en el procés de restructuració bancària "no es traslladin al contribuent ni s'incrementi el dèficit públic". "La finalitat del nou fons és portar a cap les actuacions necessàries que reforcin la solvència de les entitats", ha afegit la vicepresidenta econòmica.

En la roda de premsa posterior a la Comissió Delegada per als Assumptes Econòmics, Salgado ha comentat que després del procés de restructuració s'ha passat de 45 a 15 caixes d'estalvi i el volumn ha passat de 28.504 milions d'euros als 85.512 milions. A més, les oficines s'han reduït un 13,18% i els treballadors en un 10,48%, en defintiva, ha dit, un "canvi estructural important" que ha suposat que el 98,3% dels actius i passius de les caixes d'estalvi ja siguin gestionats per bancs.