Señor: de les tisores al tall digital

En cinquanta anys, l'empresa manresana ha passat de fer vestits artesanals a un procés totalment automatitzat

 09:44  
Ribas, a la primera botiga del grup
Ribas, a la primera botiga del grup roger junyent
 MULTIMÈDIA

ROGER JUNYENT | MANRESA Señor celebra avui la festa del cinquantè aniversari de l'empresa al teatre Kursaal de Manresa. Era l'octubre del 1951 quan Señor obria el seu primer establiment, al carrer de Guimerà, 51 de Manresa. Des de llavors, l'empresa s'ha expandit i el procés d'elaboració dels vestits ha canviat notablement, ja que, i si fa mig segle el procés de fer un vestit a mida es podia allargar tot un mes, ara es pot tenir en 10 dies. Tot i això, el gerent de Señor, Josep Maria Ribas, assegura que "l'essència continua sent la mateixa".
Ell mateix explica que actualment el procés per fer un vestit a mida comença igual que fa 50 anys. Es tria el teixit i es prenen les mides al client. Igual que quan van obrir. El tractament de les dades, però, ja és diferent. Aleshores s'anava amb papers amunt i avall i ara tot s'introdueix a l'ordinador. El mateix passa quan el client ha triat el teixit i la roba. En els dis- senys i estils, Ribas assegura que "no es pot dir que hi hagi molta diferència amb els vestits que es portaven en aquells moments". "Tot acaba tornant. És una mica diferent, però molt semblant", diu Ribas, que afegeix que, "ara, el disseny depèn molt més de qui el portarà que no de les tendències. Es busca molt més allò que escau a cada persona, que no pas la moda d'un moment concret". Així, els principals canvis entre els vestits d'aquells anys i els actuals són en el tipus de teixit. Ara, un vestit és molt més lleuger i no pesa tant. "La filatura és més prima, la llana es tracta diferent i ara és més fina que fa cinquanta anys". Afegeix que "aleshores un vestit havia de ser pesat perquè abrigués. Es notava que es portava. Ara, sense perdre qualitat, és més lleuger i abriga igual", diu Ribas.
Tornant al procés de confecció, que és el que ha canviat més, un cop hi ha les dades introduïdes a l'ordinador, el procés compta amb una automatització del tot inimaginable quan Señor va obrir el seu primer establiment. Amb les mides del client a l'ordinador, comença el procés de confecció del vestit. Ja no hi ha els antics patrons i el tall no es fa amb tisores. Tot està automatitzat. Des de mitjan anys 90, una sola persona controla l'equip informàtic que, amb càmeres incorporades, fa el tall de les diferents peces que després s'uniran per fer el vestit.
Un altre dels canvis notables és que ara els vestits ja no s'han d'anar emprovant. El client va a la botiga el dia que toca prendre mides i ja no hi torna fins que és fet i se'l pot emportar a casa. "De vegades, hi ha clients que ens pregunten si se l'han d'emprovar. I sí, ho han de fer, però en el mateix moment de venir-lo a buscar, perquè si tot el procés ha sortit bé, se l'emproven i ja se l'emporten a casa", explica Ribas. Actualment, dels tallers de tall i confecció de Señor de Manresa en surten unes 15.000 peces de vestir cada any. Són les comandes que vénen dels set establiments del grup, repartits per Manresa, on n'hi ha tres; Terrassa, obert el 1992 i que va ser el primer de Señor fora de la seva ciutat d'origen; dos a Barcelona, el primer obert el 1996 al passeig de Gràcia i després un altre de situat a la Via Augusta; i a Badalona, l'última obertura, ara fa dos anys. D'altra banda, el grup també inclou dos establiments SG4 situats al carrer de Guimerà de Manresa.
De cara al futur, Josep Maria Ribas explica que la prioritat és assegurar el relleu generacional, mantenir l'essència en el tracte amb el client i consolidar els establiments actuals.

busquet

Campanya de la renda 2017

Envia'ns la teva pregunta. Seleccionarem aquelles més interessants i d'interès general per publicar la setmana següent.

 

La Intercol·legial Tècnica

La Intercol·legial Tècnica us presenta la PIREEB

Què és i qui és un enginyer industrial?

Algú s´imagina viure sense aire condicionat, sense cotxe, sense llum, sense mòbils? Els enginyers industrials ho han fet possible, per a tu.


Ocupacions

PRÁCTICAS PRODUCT MANAGER

Localidad (Provincia): Hospitalet (Barcelona)
Salario: 600
veure més

Manicurista

Localidad (Provincia): Barcelona (Barcelona)
Salario: 1.100
veure més

Operario parking

Localidad (Provincia): Barcelona (Barcelona)
Salario: 1.500
veure més

Cuiner/a residencia Mataró

Localidad (Provincia): Mataró (Barcelona)
Salario: 1.150
veure més

Se precisa veterinario

Localidad (Provincia): Berga (Barcelona)
Salario: 1.700
veure més

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Guia Comercial
Enllaços recomanats: Premis cinema