Els Mossos d'Esquadra han detingut Juan Carlos S. B., de 41 anys, i Juan S. L., de 46 anys, tots dos de nacionalitat espanyola, implicats en un atac informàtic a l'empresa joiera Tous. La investigació es va iniciar a finals de l'any 2011 quan la coneguda empresa dedicada al disseny i comercialització de joies va posar en coneixement dels agents que el seu sistema central informàtic estava sent atacat. Com a conseqüència d'aquestes intrusions s'estava produint la paralització del sistema comercial i les conseqüents pèrdues milionàries. L'assalt informàtic es va realitzar des d'una empresa situada a A Coruña, que havia estat contractada per portar la gestió informàtica de l'empresa catalana. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions en els propers dies.

L'empresa catalana, amb una trentena de botigues repartides arreu de Catalunya, estat espanyol i l'estranger, estava patint uns atacs informàtics a la xarxa comercial que afectaven als preus dels productes, principalment, la qual cosa repercutia en la informació relativa als preus dels mateixos, estoc i material emmagatzemat.

En un primer moment l'empresa afectada creia que es tractava d'un mal funcionament de la xarxa informàtica i van realitzar una auditoria interna de seguretat. Posteriorment, les gestions dels investigadors van demostrar que es tractava d'uns atacs produïts per un agent extern a l'empresa.

Les principals botigues afectades se situaven a Manresa, Múrcia, Gandia, Donosti, Vigo, Lugo, Monterrey (Mèxic) i San Diego (Estats Units).

La Unitat de Delictes Informàtics va aplicar procediments de resposta a atacs a infraestructures crítiques que s'emmarquen en els eixos de contenció, anàlisi forense i resposta tecnològica com a part de la iniciativa de la Generalitat en la integració d'un cos policial dins d'un Computer Emergency Response Team (CESICAT-CERT).

Com a resultat de la investigació es va localitzar que l'atac informàtic s'estava realitzant des d'una empresa situada a A Coruña, la qual durant un temps -la seva relació contractual havia rescindit l'any 2010- havia estat contractada per portar la gestió informàtica de l'empresa catalana. Els anàlisis dels equips informàtics van constatar que les modificacions al sistema s'estaven produint des de dos ordinadors a nom d'aquesta empresa de serveis.

La policia va sol·licitar la col·laboració del Cos Nacional de Policia per detenir l'administrador de l'empresa i un treballador informàtic per la seva presumpta implicació en un delicte de danys informàtics. La detenció es va produir el dia 12 d'aquest mes a A Coruña.

Els detinguts han quedat en llibertat amb càrrecs. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions en els propers dies.