El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va donar ahir via lliure al procés de subhasta de Catalunya Banc, una vegada que el consell de CatalunyaCaixa va renunciar a comprar la participació de l'Estat en el banc, del 89,74%, i va acordar vendre la seva part de capital, del 10,26%.

La caixa d'estalvis fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Caixa Manresa i Caixa Tarragona va complir així amb un tràmit formal previ i necessari per facilitar el procés de privatització de Catalunya Banc, l'entitat que aglutina el negoci bancari.

D'aquesta manera, segons va informar el FROB, s'avança en cinc mesos el calendari del concurs, que era previst inicialment per a la tardor i podrà realitzar-se abans de l'estiu.

El que van aprovar ahir els consellers de CatalunyaCaixa va ser la renúncia a l'opció de compra sobre les accions del FROB a Catalunya Banc. L'òrgan de govern de l'entitat va autoritzar també al FROB a que procedeixi a la venda de les seves accions a Catalunya Banc de forma conjunta amb la participació de l'organisme del Banc d'Espanya, de manera que es pugui buscar un comprador per a la totalitat del capital del banc.

"Aquest procés de desinversió es realitzarà a través d'un procediment competitiu en el que s'oferirà conjuntament el 100 % del capital social de Catalunya Banc i que, en el seu cas, podrà contemplar la concessió de suports financers a l'operació", va explicar el FROB.

Per agilitar el procés de venda, CatalunyaCaixa ha decidit a més avançar 1.505 milions per sanejar una part de la seva exposició al risc promotor i actius immobiliaris, la qual cosa l'ha portat a tancar el 2011 amb unes pèrdues de 1.335 milions. De no haver efectuat aquesta provisió addicional, l'entitat hauria obtingut un resultat positiu de 304 milions per la seva activitat financera.

En qualsevol cas, CatalunyaCaixa ha preferit realitzar aquestes provisions per fer més atractiva l'entitat amb vista al seu procés de privatització, tenint en compte que són diversos els bancs que han mostrat interès per la seva compra, com el BBVA, el Santander i fins i tot Banc Sabadell.

El calendari previst de l'operació comprèn dues fases abans de l'adjudicació. En la primera es farà el lliurament del quadern de vendes i la carta del procés a les entitats interessades en fer l'adquisició, que disposaran de quatre setmanes per fer una oferta no vinculant. Posteriorment es farà una due diligence (l'avaluació del negoci), que comportarà, entre d'altres tràmits, entrevistes amb els equips directius i la revisió d'expedients. Llavors serà quan es farà la recepció de les ofertes vinculants que, una vegada analitzades, conclourà, dues setmanes després, amb la selecció de la millor de les ofertes.