El consum de gasolina ha patit una caiguda del 6,9% en el darrer any i en el cas del gasoil la davallada ha sigut d'un 4,9%, coincidint amb un període d'escalada dels preus dels carburants, segons les dades d'aquest sector que publica la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petroliers (Cores), entitat vinculada al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Aquesta davallada en el consum a l'Estat s'ha accentuat en els primers mesos del 2012. Els mesos de gener i febrer el consum de carburants ha caigut un 5,1%, en el cas de la gasolina, i un 3,8% el gasoil. Si es mira mes a mes, la davallada és més gran al febrer que al gener, cosa que fa pensar que la tendència a la baixa continuarà tenint en compte la perspectiva alcista dels preus.

L'escalada dels preus dels carburants durant el 2011 i els primers mesos del 2012 s'està deixant notar. Des de fa un any els conductors van menys a la betzinera o quan hi van omplen menys el dipòsit. El nombre de desplaçaments a la carretera va a la baixa. Les estadístiques de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petroliers i de l'Associació Espanyola d'Operadors de Productes Petroliers mostren una davallada constant de la demanda, que es produeix de forma paral·lela a l'augment del preu del combustible. El febrer passat, últim mes registrat, es van consumir 376 kt de gasolina, un 5,7% menys que el febrer de l'any passat, i 1.372 Kt de gasoil, un 4% menys.

L'evolució del preu del petroli ha sigut ascendent. El gener del 2011 estava a 96 dòlars el barril de Brent, va superar els 124 dòlars a l'abril i es va mantenir per sobre dels 108 durant tot l'any. El 2012 va començar amb el barril a 113 dòlars però al febrer va començar a pujar altra vegada fins als 125 i es manté per sobre dels 120 dòlars el barril fins ara, segons dades del Ministeri d'Indústria.

El preu de la gasolina el mes de febrer passat ja fregava els 1,40 euros (0,73 euros descomptant els impostos), i el del gasoil a 1,34 euros (0,79 euros sense impostos). El març la tendència va ser a l'alça i es van superar els 1,50 euros en el gasolina, preus que han continuat pujant aquest mes d'abril. La part del preu final corresponent a impostos és d'un 46%. També s'ha de tenir en compte que, en el cas de Catalunya, acaba d'entrar en vigor l'augment del tram autonòmic del gravàmen sobre els hidrocarburs, de 48 euros per mil litres de combustible.

Per demarcacions, i sempre amb dades del febrer, el preu mig de la gasolina és d'1,40 euros/l a Girona, 1,34 a Tarragona, 1,35 a Barcelona i 1,37 euros/l a Lleida. Actualment els preus estan per sobre d'1,50 euros en nombroses gasolineres del país. Aquests preus solen tenir oscil·lacions setmanals i solen pujar el divendres, amb la previsió d'augment de la demanda dels caps de setmana. Tot i això, en algunes estacions de servei ja adverteixen els clients que a partir d'ara els preus poden pujar qualsevol dia de la setmana.