Un total de 706 persones van participar l'any passat en les 34 activitats formatives projectades, dissenyades i executades per l'Espai de Recursos Agroecològics, l'Era, de Manresa. Aquestes activitats s'han distribuït en 26 cursos i tallers de diferents àrees temàtiques. A més, l'entitat ha tirat endavant amb els seus projectes principals -Esporus, revista Agrocultura, proposta formativa i tertúlies agroecològiques- i n'ha engegat de nous per avançar en la difusió, el coneixement i l'abast de la producció ecològica, l'agroecologia i les energies renovables.

Totes aquestes dades figuren en la memòria 2012 de l'Era, que acaba de presentar l'associació.

Diversitat temàtica

Els cursos i tallers esmentats s'han pogut dur a terme gràcies a la col·laboració estreta amb l'Escola Agrària de Manresa, que segueix cedint les seves aules i la Finca de Can Poc Oli. Entre aquests cursos hi havia el, de poda de fruiters, olivera, ametller i vinya; el de depuració d'aigües grises amb plantes; el de llavors i planter; el de plantes medicinals, el de l'hort ecològic d'autoconsum i el d'iniciació a l'horticultura casolana; el de làctics i frescos; el d'introducció a la cuina energètica; el de criar gallines i altres aus a casa; el d'elaboració de pa artesà; el de conèixer i aprofitar bolets; herbes i fruits de tardor i el que s'explicava com es podien posar plaques fotovoltaiques en una habitatge. De tallers es van fer: bioconstrucció (cobertes verdes), construcció d'una bici aixada, assecador solar i casa sana.

A més, la Fundació Rosa Oriol, promotora del Banc dels Aliments de Manresa, va demanar a l'Era ajuda per a la formació i consolidació del seu projecte d'autogestió d'un hort ecològic, portat per algun dels seus usuaris per abastir aquest banc. Aquesta col·laboració es va formalitzar amb la inscripció gratuïta de cinc alumnes al curs "Iniciació a l'horticultura ecològica", el descompte del 50% de la inscripció de set alumnes al curs "Conèixer i aprofitar bolets, herbes i fruits de tardor", i de vuit alumnes en el curs "Com criar gallines i altres aus a casa".

Al mateix temps, cada primer dimecres de mes, durant tot l'any, s'ha dut a terme l Tertúlia de l'Era, i la de la Pallofa, a Berga, s'ha fet, excepte juliol, agost i desembre.

A la memòria d'activitats figura, també, la participació a Fires, com la de Sant Andreu, a Manresa; la de Porreres, a Mallorca, o l'Ecoviure, a la capital del Bages, entre altres.

En el projecte Esporus, que conté un banc amb 272 varietats hortícoles registrades), no s'ha fet cap prospecció, però si hi ha hagut 10 noves varietats com, per exemple, l'albergínia nana, el pebrot de tap de cortí, el carbassó de metre, l'enciam de lloc i la mongeta lila.