Unió de Pagesos (UP) ha demanat als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats una millora substancial en el projecte de llei de mesures del funcionament de la cadena alimentària, que actualment s'està tramitant en aquesta cambra, mitjançant un seguit de propostes d'esmenes amb l'objectiu d'enfortir el sector productor i "aconseguir justícia i equitat en unes relacions comercials que ara estan força desequilibrades".

El sindicat agrari proposa establir la quota de mercat en el 9%, per tal que les empreses tinguin la consideració d'operador dominant en els mercats o sectors de la cadena alimentària, ja que fins ara "els grans grups empresarials de la distribució minorista o de la indústria agroalimentària han burlat les sancions per abús de posició de domini". A la Unió Europea (UE) no es considera anticompetitiu que hi hagi oligopolis però sí que aquests abusin de la seva posició dominant; a l'Estat espanyol, en el sector energètic està fixada per llei la quota de mercat per tenir la consideració d'operador dominant, però no en l'alimentari. UP ha indicat que "aquesta situació ha comportat que mentre les autoritats de la competència espanyoles han perseguit i sancionat les conductes anticompetitives en el sector energètic, no ha passat el mateix en el sector alimentari".

Així mateix, Unió de Pagesos proposa per a aquest projecte de llei l'exigència de formalitzar per escrit totes les relacions comercials que es produeixin en la cadena alimentària, i no solament les dels contractes alimentaris.