L'economia espanyola caurà l'1,6% el 2013, amb un atur del 27%, i tornarà a créixer el 2014 el 0,7%, dades que s'emmarquen en el context de recessió de l'eurozona, que es contraurà el 0,3 aquest any, segons va pronosticar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI).

L'organisme va rebaixar així una dècima les previsions de creixement per a Espanya per a aquest any i el següent. En el seu nou informe de "Perspectives Econòmiques Globals" divulgat ahir, el Fons reitera les "vulnerabilitats de la perifèria de l'eurozona com un dels principals riscos a curt termini" per a la recuperació mundial, especialment després "dels esdeveniments a Xipre i la situació política a Itàlia".

En els seus càlculs del mes de gener, l'FMI havia previst una contracció de l'1,5% per a l'economia espanyola aquest any i un retorn al creixement el 2014 del 0,8%. D'aquesta manera, l'organisme internacional es mostra més caut que el govern espanyol, que calcula una contracció de l'economia del 0,5% per a aquest 2013 i un repunt de l'1,2% per al 2014.

D'altra banda, el Fons preveu que l'atur a Espanya toqui sostre enguany, amb una taxa del 27%, la més alta de l'eurozona juntament amb Grècia, i que es redueixi lleument el 2014 al 26,5%. Pel que fa al comportament dels preus, vaticina una progressiva reducció de les pressions inflacionàries a Espanya del 2,4% el 2012, a l'1,9% el 2013 i l'1,5% el 2014. Com a dada encoratjadora, a més, espera que la balança per compte corrent torni a ser positiva el 2013 amb l'1,1%, i que creixi al 2,2% el 2014, estimulada per l'avenç del sector exterior espanyol.

La revisió a la baixa de les perspectives a l'eurozona d'una dècima fins a -0,3% el 2013 es produeix amb especial magnitud a Itàlia i França, amb rebaixes de quatre dècimes en ambdós casos. França tancarà aquest any en recessió, amb una caiguda del producte interior brut del 0,1% (davant del 0,3% positiu previst el gener), i Itàlia aguditzarà la seva recessió el 2013 fins a l'1,5% (respecte a l'1,1% previst tres mesos enrere). Per la seva banda, Alemanya, la locomotora europea, veu revisat lleugerament a l'alça el seu creixement per al 2013, del 0,5% previst el gener al 0,6% actual, l'únic increment en les previsions del Fons per a un país de la zona euro.

A mitjà termini, l'organisme internacional dirigit per Christine Lagarde va subratllar que "els desafiaments per a la zona euro són la fatiga per l'ajustament fiscal, les insuficients reformes institucionals i un perllongat estancament". Una vegada més, l'FMI va incidir en la importància d'aprofundir en la reforma laboral, amb especial èmfasi en els països del sud d'Europa, "per augmentar la seva competitivitat" i millorar la seva productivitat. Així mateix, va instar que "el ritme de consolidació fiscal sigui creïble, amb objectius estructurals més que nominals" a l'eurozona.

En el cas específic d'Espanya, el Fons va destacar els "avenços" en el procés de consolidació fiscal, però va instar a "fer més" i a precisar plans específics per al 2014. "Espanya ha d'oferir més plans específics per al 2014. No ajustar no és una opció, haurien d'especificar com fer-ho", va afirmar Jorg Decressin, del departament d'Investigació del FMI durant la roda de premsa de presentació de l'informe. L'expert va afegir que la projecció d'un creixement del 0,7% per a l'economia espanyola per al 2014 "podria ser massa alta" una vegada s'engeguin noves mesures d'ajustament per reduir el dèficit.

L'organisme va insistir també en la seva crida al Banc Central Europeu (BCE) perquè mantingui la seva política monetària expansiva, en apuntar que atès "el descens esperat de les pressions inflacionàries encara hi ha espai monetari per a més mesures d'estímul no convencionals". Per a la segona meitat de l'any i principi del 2014 s'espera que comenci una recuperació "molt gradual" de l'economia a la zona euro. Per a l'any que ve, les previsions de creixement són de l'1,1% per a la regió.