El conseller delegat del Grup Santander, Alfredo Sáenz, va renunciar ahir de forma voluntària a aquest càrrec, en el qual el subs-tituirà Javier Marín Romano, i al de vicepresident del grup, segons va informar ahir l'entitat. La renúncia arriba després que el Tribunal Suprem confirmés el 19 d'abril una sentència en què anul·lava parcialment l'indult que el govern de Zapatero li havia concedit el novembre del 2011, el que li permetria recórrer en empara al Tribunal Constitucional. Sáenz marxarà del banc amb una pensió de 88 milions d'euros, segons l'informe de retribucions del 2012 fet públic per l'entitat.

Sáenz marxa del primer grup financer espanyol abans que el Banc d'Espanya es pronunciés sobre la seva honorabilitat, fet necessari perquè pogués continuar al càrrec. Alfredo Sáenz va ser condemnat el març del 2011 pel Suprem per un delicte d'acusació falsa contra uns deutors de Banesto, entitat que va presidir després de ser intervinguda el 1993.

El nou conseller delegat del Grupo Santander, Javier Marín Romano, es va incorporar al Santander el 1991 i fins ahir era director general del banc i responsable de la Divisió Global d'Assegurances, Gestió d'Actius i Banca Privada. Sáenz es va incorporar al Grup Santander el 1994, quan es va adquirir Banesto i va ocupar el càrrec de president d'aquesta entitat fins al 2002, quan va ser nomenat vicepresident i conseller delegat de Banco Santander.

El consell d'administració va expressar ahir el seu reconeixement i agraïment a l'"extraordinària" tasca feta per Alfredo Sáenz des de la seva incorporació al grup. En el període en què Sáenz ha ocupat les seves funcions com a conseller delegat, explica l'entitat, el grup ha "gairebé quadruplicat la seva grandària",ja que ha passat d'uns actius de 358.138 milions d'euros el 2001 a 1,25 bilions el 2012 i d'uns fons gestionats de 453.384 milions (2001) a 1,39 bilions (2012). També s'ha consolidat com el primer banc de la zona euro per capitalització borsària.

El Banc d'Espanya va considerar ahir "positiva" la renúncia d'Alfredo Sáenz, una decisió que, segons el parer de la primera entitat, contribuirà a "enfortir la solidesa del sistema financer espanyol". Així ho van explicar fonts oficials del Banc d'Espanya, que van afegir que ja coneixien la renúncia de Sáenz, sobre les qualitats del qual, "personals i professionals", l'entitat té "la més alta estima".

El Banc d'Espanya tenia obert un procediment per determinar l'honorabilitat de Sáenz i la seva idoneïtat per seguir ocupant el càrrec de conseller delegat, després d'aprovar el govern central mesures que modificaven els requisits d'honorabilitat. Fonts del sector consultades asseguren que el procés encara segueix en marxa, perquè el Banc d'Espanya no ha rebut cap comunicació formal sobre la renúncia, encara que aventuren que el més probable és que l'expedient es tanqui.