Els principals sindicats catalans, UGT i CCOO, volen que la diada de l'1 de Maig de demà serveixi d'avís a les patronals perquè siguin conscients que augmentarà la conflictivitat si no hi ha acord sobre la vigència dels convenis. Els dos líders de les centrals sindicals, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, van instar la Generalitat a abandonar les polítiques d'austeritat durant la presentació dels actes del Primer de Maig, que se celebrarà sota el lema "S'ho estan carregant tot. Mobilitza't i lluita pels teus drets". Els dos líders van subratllar ahir que aquest Primer de Maig pot ser l'inici d'un maig "calent" si les organitzacions patronals no s'avenen a arribar a un acord per mantenir la vigència dels convenis, molts dels quals decauran el pròxim 7 de juliol com a conseqüència de l'aplicació de la reforma laboral.

Segons els sindicats, s'estan demostrant infructuosos els esforços de la Generalitat per aconseguir que les patronals acceptin una moratòria per mantenir la ultraactivitat dels convenis o acollir-se a un arbitratge tutelat per l'administració autonòmica. A Catalunya, 350 convenis podrien perdre la seva vigència el 7 de juliol, cosa que deixaria centenars de milers de treballadors sense regulació sobre salaris, jornada laboral, vacances i promoció professional.

"El maig serà un mes calent de cara a la mobilització. Generarem conflictes allà on es vulgui deixar caure el conveni. No estem disposats que caigui el dret a la negociació col·lectiva", va dir Gallego. En el manifest unitari, els dos sindicats denuncien que les polítiques d'austeritat a Europa estan fent augmentar les desigualtats i la pobresa als països del sud.

La celebració del Primer de Maig es materialitzarà a Catalunya en cinc grans manifestacions, a Barcelona, Girona, Tarragona, Tortosa i Lleida.