Tres projectes sobre equips compactes d'energia calorífica, complements per facilitar el canvi de bolquers a persones de mobilitat reduïda i pastisseria creativa van ser els guanyadors, ahir al matí, de la novena edició del concurs Idees Joves, que organitza l'Ajuntament de Manresa amb el suport de l'associació de joves empresaris (AIJEC) entre alumnes de batxillerat i cicles formatius dels diferents centres educatius de la ciutat. Els premis, de 600 euros cadascun (també es van lliurar accèssits, dotats amb 300 euros), han de servir d'estímul per acabar desenvolupant professionalment uns esbossos empresarials treballats a les aules, als quals el jurat municipal veu veritables possibilitats de negoci.

En total, han estat 110 els treballs que han aspirat enguany als quatre premis convocats: un a la millor idea empresarial, dos al millor pla de viabilitat (un per a alumnes de grau mitjà i un per als de batxillerat i grau superior) i un quart que reconeix l'originalitat de la presentació de la proposta.

La gala de lliurament es va fer ahir al matí en una sala de la Plana de l'Om de la Fundació Catalunya-La Pedrera plena de gom a gom i conduït pel periodista de TV3 Francesc Soria. L'acte, presidit per un al·legat del televisiu Risto Mejide a favor de l'autoocupació i l'emprenedoria, va permetre veure vídeos i presentacions dels treballs que aspiraven a concurs, alguns d'una notable posada en escena publicitària, d'altres amb una destacable originalitat en la concepció del producte. Hi han participat projectes relacionats amb la gastronomia i la cuina, amb les eines digitals, amb les noves comunicacions, amb l'embalatge, la cosmètica i l'agricultura, entre molts altres sectors

De tots els treballs, el jurat, format per tècnics de l'Ajuntament de Manresa, en va premiar vuit valorats especialment per la innovació, la viabilitat i la presentació. Es tracta de Maneta, un accessori per al vehicle per contenir petites deixalles, original d'Ariadna Soler, estudiant de la Joviat, que va guanyar el premi especial Idees Joves al projecte més ben treballat, dotat amb 300 euros. El premi al treball més innovador (també 300 euros) va ser per a la protecció solar en tovalloletes Dermisun, creat per Andrea Ariza i Carme Vilaseca, del Guillem Catà. El guardó a la millor idea empresarial va tenir un accèssit (300 euros) per a Kupola, una tapa protectora per cuinar amb obertura per remenar, a càrrec de Clàudia Torrallardona i Aina Garcia, del Pius Font i Quer. El premi d'aquesta categoria (600 euros) va ser per a Belteasy.

En l'apartat de millor pla d'empresa per a alumnes de cicles formatius de grau mitjà, es va concedir un accèssit (300 euros) per a Make it you", una botiga de material elèctric amb servei d'assessorament per fer-s'ho un mateix, presentat per German Gómez i Rubén Martínez, de l'institut Lacetània. El premi de 600 euros va ser per a Limona. En batxillerats i cicles formatius de grau superior, es va atorgar un accèssit (300 euros) a L'horta de Ribatallada, sobre producció i venda en línia de productes d'horta i vi, de Clara Casajuana, de l'escola Joviat. El guardó principal de la categoria (600 euros) va ser per al projecte anomenat Compactvidik, de generació d'energia calorífica a partir de recursos naturals com la biomassa.