La inflació va caure cinc dècimes el juliol a Catalunya respecte a la registrada el juny i es va situar en el 2,1 %, segons l'índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Amb aquest descens, Catalunya és una de les comunitats en les quals més va baixar l'IPC, per darrere de les Canàries, amb un descens d'un punt (0,6 %), mentre que la inflació només va pujar al País Basc, on els preus es van incrementar dues dècimes, fins al 2,2% interanual.

En el conjunt d'Espanya, la inflació interanual va caure tres dècimes el juliol respecte al juny, situant-se en l'1,8%, un descens que suposa que l'IPC torna a baixar després de dos mesos a l'alça. També la variació mensual de l'IPC va experimentar una caiguda del 0,5 %, la primera des del gener passat.

La taxa anual de la inflació subjacent (índex general sense tenir en compte aliments no elaborats ni productes energètics) va disminuir tres dècimes fins a l'1,7 %. A nivell estatal, el grup amb més repercussió en el descens anual de l'IPC va ser la medicina, amb una taxa del 3,7 %, gairebé 10 punts inferior a la de juny i la pujada del preu dels medicaments i d'altres productes farmacèutics va ser menor aquest mes que la registrada l'any passat, juntament amb la supressió del copagaments dels medicaments.

El ministeri d'Economia considera que el descens de la inflació el juliol continuarà en els propers mesos en produir-se el descompte dels successius esglaons alcistes de preus, conseqüència de les mesures de consolidació fiscal del 2012, que van passar per l'increment del tipus impositiu de l'IVA del 18 al 21% en el tipus general, des de l'1 de setembre. El tipus reduït va passar del 8 al 10%, encara que diferents productes que fins llavors gravaven el tipus reduït, des de l'1 de setembre de l'any passat ho fan en el grup general.

A més, preveu que aquesta reducció de la inflació, juntament amb la moderació salarial, "donarà continuïtat a la recuperació de la competitivitat davant dels socis comercials, afavorint el dinamisme de les exportacions i la recuperació de la producció i l'ocupació".

Des del costat sindical, CCOO ha assenyalat que la moderació dels preus el juliol continua sent insuficient per compensar la pèrdua de renda de les famílies davant l'augment de la desocupació i de les retallades salarials.

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Toni Ferrer, va assegurar que la baixada de la inflació el juliol suposa un efecte enga-nyós, ja que, segons la seva opinió, l'alça del preu de la llum aquest mes farà que torni a pujar la taxa.

Aquesta observació també va ser compartida per les associacions de treballadors autònoms, que van considerar positiva la caiguda dels preus del mes de juliol, si bé algunes van advertir d'un possible repunt com a conseqüència de la pujada del cost de l'electricitat.