El sector porcí de Catalunya va demanar ahir al departament d'Agricultura més temps i més recursos per tal que els productors puguin adaptar-se al nou model de gestió de les dejeccions ramaderes derivat del tancament definitiu de les plantes de tractament de purins arran de la retallada estatal de les retribucions per la generació d'energia. En concret, el sector reclama recursos per incrementar les capacitats d'emmagatzematge, equips d'aplicació o sistemes de tractament dels purins per tal d'afrontar les inversions que han de permetre fer les adaptacions necessàries per complir amb la gestió del tractament de purins i mantenir les explotacions dins el marc normatiu.

El sector porcí, representat per Unió de Pagesos, JARC, Asaja, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Porcat i Anprogapor, va demanar en la reunió mantinguda a Lleida amb representants del departament d'Agricultura diferents mesures per tal de poder complir amb la normativa sobre dejeccions ramaderes, després del tancament de les plantes de tractament de purins.

La retallada de la subvenció a les plantes és del 40 %, fet que per al sector porcí "fa inviable la seva continuïtat i les aboca al tancament definitiu". Això afecta més de 480 explotacions porcines a Catalunya que gestionaven els seus excedents en les sis plantes que hi havia, a Alcarràs, Juneda, Miralcamp, l'Esquirol i les Masies de Voltregà.