Catalunya Banc ha rebut avui quatre ofertes en ferm de diferents consorcis de fons d'inversió disposats a comprar una cartera de 6.500 milions en hipoteques problemàtiques de l'entitat, han informat a Efe fonts del mercat.

Això suposa que han presentat ofertes pràcticament tots els interessats, fins ara eren cinc grups interessats, els liderats per Oaktree, George Soros, Lone Star, Blackstone-TPG i Cerberus-Goldman Sachs.

A partir d'ara, Catalunya Banc, assessorada pel FROB, estudiarà les ofertes i probablement obrirà una segona volta, que acabaria el dia 15 de juliol per donar opció a millorar les seves licitacions.

D'aquesta manera les hipoteques s'adjudicarien abans del 18 de juliol, quan acaba el termini perquè els bancs remetin les seves ofertes pel conjunt de Catalunya Banc.

En un primer moment, els cinc consorcis de fons que s'havien interessat per les hipoteques problemàtiques de Catalunya Banc havien ofert entre 3.000 i al voltant de 4.000 milions per elles, el que generaria unes pèrdues que no cobreixen les provisions de Catalunya Banc.

Per evitar això i per no concedir cap ajuda pública directa, per exemple, a través d'un esquema de protecció d'actius (epa) que blindi el comprador de futures pèrdues, el FROB va optar per recórrer a la creació d'un fons de titulització.

Aquest nou mètode, sens dubte una via de suport a l'operació, fa que l'Estat, a través del FROB, acompanyi els fons d'inversió interessats a comprar les hipoteques tòxiques del grup català i intentar treure el màxim rendiment a la seva participació.

Segons van explicar a Efe al seu moment fonts financeres, la idea és crear un fons de titulització d'actius abonat per les hipoteques problemàtiques i que estigui participat, en primer lloc, pels inversors, i en segon, pel propi FROB.

El fons de titulització emetrà deute en dos trams -sènior i júnior- que seran adquirits pels inversors estrangers i pel propi FROB, respectivament.

El deute sènior comporta una rendibilitat per als inversors, i una vegada obtinguda l'esmentada rendibilitat, el FROB compartiria amb ells a parts iguals els rendiments addicionals, en cas d'haver-n'hi.

Això obre la porta a què en un futur l'Estat pugui treure un rendiment a unes hipoteques que cap banc interessat a Catalunya Banc estava disposat a adquirir, a l'hora que redueix les pèrdues que hauria d'anotar-se ara el grup amb l'operació.