En només sis mesos, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha passat de preveure un creixement de l'economia espanyola del 0,6% l'any 2014 a situar l'evolució anual del PIB en l'1,2%. De cara al 2015, l'economia registraria un repunt de l'1,6% i es consolidaria un lleuger increment anual fins al 2019.

En la publicació de l'informe detallat de revisió anual de l'economia d'Espanya, l'FMI també apunta a algunes debilitats de l'economia espanyola. Recorda la "persistència del llegat de la crisi", principalment amb una taxa de desocupació del 26%. De cara al futur, preveu un descens gradual, fins al 24,9 % aquest any i 23,8 % el 2015, encara que fins al 2019 no anticipa que baixi del 20 %.

Davant un mercat laboral que considera que es manté "altament fragmentat", el Fons insta a prendre mesures per facilitar la contractació, especialment en el cas dels empleats de baixa formació.

Per això, apunta com una de les opcions reduir les contribucions a la Seguretat Social dels ocupadors de treballadors de baixa formació, que va qualificar com "unes de les més altes d'Europa" i un "obstacle a la demanda de treballadors". Així mateix, fa referència al ritme de consolidació fiscal que actualment hi ha en marxa i que considera apropiat.

"Les perspectives per a Espanya són millors que fa un any gràcies als esforços de la societat i les mesures adoptades", va assegurar James Daniel, responsable de la missió de l'FMI a l'Estat, que va advertir que és necessari mantenir "un equilibri" en l'esforç fiscal que no sigui "excessiu" per ofegar la recuperació ni massa suau per afectar a l'estabilització de l'economia. Per això, tornen a insistir en una de les seves recomanacions: la pujada de l'IVA a través de la reducció de les diferents modalitats de tipus reduït.