L'índex de preus de consum (IPC) del juny a Catalunya se situa en el 0,4%, una dècima per sota del mes anterior, segons va publicar ahir l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Al conjunt de l'Estat, la inflació ha crescut el 0,1%, també una dècima per sota de la registrada el mes anterior, i confirma així les dades de l'indicador avançat de l'IPC.

La inflació subjacent (que no té en compte els preus de l'energia i els aliments no elaborats) es manté en el 0,0%. Els preus amb més repercussió en la moderació de l'IPC han estat els dels aliments i les begudes no alcohòliques, que disminueixen set dècimes, i els de l'habitatge, que retrocedeixen sis dècimes respecte al maig.

Concretament, la disminució del preu de l'habitatge es deu fonamentalment a la caiguda del subgrup de preus de l'electricitat, a causa a la devolució als consumidors de la quantitat facturada en excés en els sis primers mesos de l'any. Pel que fa a l'alimentació, destaca la moderació de preus de les fruites fresques i les baixades dels preus de les patates i els seus preparats, els olis i la carn d'au, així com de les llegums i hortalisses fresques.