La sentència del Tribunal Suprem, avançada dissabte per aquest diari, que obliga Iberpotash a presentar un pla de restauració per a l'espai que ara ocupa la muntanya de sal del Cogulló suposa un "molt greu" escenari "d'inseguretat jurídica" que obliga l'empresa a "obrir un període de valoració" sobre la continuïtat de la segona fase d'inversió del pla Phoenix. Així ho va explicar ahir José Antonio Martínez Álamo, conseller delegat de l'empresa minera, en el transcurs de la seva intervenció en un dinar organitzat per la Cambra de Barcelona.

La segona fase del pla Phoenix suposa una inversió prevista de 270 milions en els pròxims tres anys, i inclou una segona planta de sal, desenvolupament logístic i ampliació de les instal·lacions, sempre a les mines de Súria. Martínez Álamo no va voler afirmar ahir rotundament que "s'atura" el projecte però sí que va dir que ara s'obre un període de valoració de la inversió.

Martínez Álamo va advertir que la "inseguretat jurídica" que hi ha a Catalunya per a les inversions d'aquesta empresa minera "no es pot mantenir", i va alertar que aquesta falta de seguretat jurídica "és el pitjor que pot passar a un país". El directiu de l'empresa minera es va queixar que Iberpotash, propietat de l'empresa israeliana ACL, hagi complert amb tots els requisits exigits per les administracions i després "uns jutges modifiquin el que era legal" i creïn unes "noves regles del joc".