El Tribunal Constitucional (TC) va avalar ahir diverses aspectes de la reforma laboral aprovada pel govern del PP el 2012 com la durada d'un any del període de prova del contracte indefinit de suport a emprenedors.

El tribunal de garanties constitucionals també ha considerat legal la possibilitat de no-aplicació del conveni col·lectiu per acord entre els treballadors i l'empresari.

Segons han informat Efe fonts jurídiques, aquesta decisió del TC va ser ahir adoptada pel ple del Constitucional, per una majoria de 9 vots per 3 en contra, en estudiar el recurs d'inconstitucionalitat que va plantejar el Parlament de Navarra contra diversos aspectes de la reforma laboral.

Aquesta és la primera vegada que el Constitucional es pronuncia sobre el fons de la reforma del mercat de treball, ja que també hi ha pendent un altre recurs contra diversos aspectes que va presentar el Grup Parlamentari Socialista i l'Esquerra Plural.

El Constitucional avala la durada del període de prova en l'anomenat contracte indefinit de suport als emprenedors, que la llei situa en un any, tot i que Navarra va considerar que aquesta mesura vulnerava drets constitucionals. L'altre aspecte que ha considerat constitucional el tribunal ha estat l'anomenat despenjament del conveni col·lectiu, és a dir, la possibilitat que els treballadors i l'empresari negociïn sobre la no-aplicació del conveni col·lectiu en alguns aspectes concrets. El Parlament de Navarra no qüestionava aquest aspecte, sinó la possibilitat que preveu la llei que en aquells casos en què no hi hagués acord per les parts intervingués una Comissió Consultiva Nacional de Conveni Col·lectiu per arbitrar el conflicte i adoptar una decisió. El Constitucional també ha considerat constitucional la prevalença, en algunes circumstàncies, de l'aplicació dels convenis d'empresa sobre els sectorials. Encara que Navarra va considerar inconstitucional aquest article, el tribunal de drets constitucionals ha considerat que és legal. La sentència del tribunal es coneixerà en els pròxims dies.

El 15 de novembre passat el Constitucional va rebutjar admetre a tràmit la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel jutjat del Social número 30 de Madrid en relació a la reforma laboral. Aquest jutjat va elevar la qüestió al TC després de considerar que determinats aspectes de la reforma podien vulnerar el dret a la tutela judicial dels treballadors davant l'acomiadament injustificat.