L'Estat, a través del FROB, concedirà més ajudes a qui participin en la subhasta de Catalunya Banc i, a canvi, espera rebre algun benefici amb la venda d'una entitat que ha rebut ja més de 13.600 milions d'euros.

L'organisme públic espera rebre demà quatre ofertes, just quan acaba el termini perquè els interessats a fer-se amb Catalunya Banc remetin les seves propostes en ferm, segons han explicat avui fonts del FROB en una trobada informativa.

És a dir, confia en què el Banc Santander, BBVA, CaixaBank i el francès Société Générale, tots ells interessats a Catalunya Banc, no es penedeixin i licitin en ferm pel grup després que hagi tancat avui la venda d'una cartera d'hipoteques tòxiques.

La subhasta de Catalunya Banc, fruit de la fusió de Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa, sembla ara una tasca bastant més fàcil que en el passat, ja que l'entitat primer es va deslliurar de la seva pesada càrrega immobiliària amb la creació del "banc dolent", Sareb, i ara d'un volum ingent de préstecs problemàtics.

A més cal tenir en compte que el grup nacionalitzat ha rebut ja ajudes per 13.624,9 milions d'euros i la factura final no es quedarà aquí, ja que en el FROB reconeix que hi hauran de posar més diners perquè la subhasta culmini amb èxit.

De la mateixa manera que en la venda de Novagalicia, l'Estat està disposat a oferir al millor postor més garanties perquè el comprador no hagi d'assumir la reclamació de Sareb pels actius traspassats i ni tan sols el gruix per sentències sobre preferents, clàusules terra o cobertures de tipus d'interès, els polèmics "swaps".

Però aquí no queden les ajudes públiques, l'Estat assumirà també el cost que pugui tenir per al vencedor de la subhasta la ruptura de l'acord de bancaassegurança que Catalunya Banc té amb Mapfre i el comprador podrà aprofitar els crèdits fiscals del grup.

Encara que en el FROB no volen revelar a quant poden ascendir finalment aquestes noves ajudes, donen per fet que la Comissió Europea no posarà pegues perquè sempre seria menor que el cost de liquidar Catalunya Banc, això és uns 17.000 milions.

Així que amb una entitat neta d'hipoteques tòxiques, fruit d'"una política imprudent" portada a terme per l'entitat durant els anys del boom immobiliari, i disposada a oferir garanties addicionals, l'Estat confia a aconseguir un retorn positiu.

I, només com a exemple, les fonts han exposat que si el patrimoni de l'entitat és d'uns 2.500 milions, per molt poc generoses que fossin les ofertes dels bancs cabria esperar un retorn d'almenys 1.000 milions.

És més, si s'usa com a referència l'oferta del fons d'inversió Blackstone per les hipoteques de l'entitat, la xifra que podria aconseguir-se seria d'uns 2.000 milions, encara que caldrà esperar a veure el que ofereixen els potencials compradors.

Perquè la quantitat que estiguin disposats a pagar serà determinant per elegir el comprador i no ja qüestions com la conservació d'ocupacions, seu social o un objectiu determinat de crèdit.

L'oferta econòmica inclinarà la balança i hi haurà vencedor de la licitació quan la millor proposta sigui un 50 % superior i 200 milions més generosa que la segona.

Si aquestes condicions no es donessin i donant per fet que hi haurà més d'una oferta, el FROB obriria a començaments de la setmana que ve una segona volta per donar opció a una millora.

Al cap i a la fi és el que s'acaba de fer amb les hipoteques de Catalunya Banc venudes i ha permès que Blackstone millorés la seva oferta més d'un 10,7 %.