L'empleada de llar de l'expresident de Gowex, Jenaro García, va assegurar ahir al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que va rebre 300 euros per estampar la seva signatura com a administradora de diverses de les societats que va usar el seu cap per falsejar els comptes de l'empresa de xarxes wifi.

Ahir van comparèixer com a imputats tres testaferros d'una vintena de societats "pantalla" amb les quals Jenaro García va sostenir els comptes de Gowex emetent factures falses per manipular els resultats durant l'última dècada. El magistrat els ha deixat a tots en llibertat sense mesures cautelars.

Segons van informar fonts jurídiques, una d'aquestes administradores, Guadalupe Esmeralda Almeida, a qui Pedraz situa al capdavant de les societats RI Tic Broker, CI Netcom TIC Broker Group i FM Twenty-One Telecom Network, ha explicat que va ser contractada per fer les feines de la casa pel matrimoni de Jenaro García i Florencia Mate.

Va ser aquesta última, va assenyalar Almeida, que li va comentar que estaven a punt de muntar una empresa i que necessitaven treballadors. Així, va precisar que va ser citada pel conseller Francisco Martínez Marugán -que es troba en llibertat sota fiança de 50.000 euros- i que aquest la va portar una sola vegada al notari i diversos bancs per signar diversos documents, per la qual cosa va rebre una retribució de 300 euros.

Per la seva banda, Javier Martín Vaquero -administrador, entre d'altres, de K10 Market Mitjans Publicitaris, Esperada d'Inversions i Consultoria Assessoria i Comunicacions- també va apuntar Martínez Marugán, a qui va conèixer a la universitat, i amb el qual va reprendre el contacte després de trobar-se un dia amb ell en un centre comercial.

Un temps després, el director financer de Gowex va trucar-li per telèfon i li va oferir un lloc de treball en l'empresa de xarxes wifi, després de la qual cosa va ser presentat a Jenaro García, que va donar el vistiplau a la contractació.

D'aquesta manera, li van facilitar un despatx a l'edifici d'oficines Regus després de fer-li signar fins a deu escriptures de deu societats més. No obstant això, Vaquero només va treballar "fent fotocòpies" a Gowex durant tres mesos, ja que va decidir marxar perquè no li pagaven.

Mentrestant, un altre dels testaferros, Antonio Salmerón, que figura com a administrador de Panel Consulting i Solutions i Line Informàtica, societats que al seu torn eren dos dels tres principals clients de la divisió de Netcom de Gowex, va relatar que va aixecar aquestes dues empreses d'informàtica, però que estaven inactives des del 2010. També va afirmar que desconeixia que s'haguessin utilitzat com a societats "pantalla".

Ahir estava cridat a declarar un quart testaferro, Juan Cañamero González, administrador de SeaSunTel, a qui la Policia situa des de fa un any i mig fora d'Espanya, d'on va marxar per problemes econòmics, de manera que no ha pogut rebre la citació.

A més dels testaferros, el jutge manté imputades sis persones més, entre elles el mateix Jenaro García, que es troba en llibertat sota fiança de 600.000 euros; la seva dona, que haurà de declarar dilluns que ve; així com Martínez Marugán i el conseller Javier Solsona Piera, que va quedar en llibertat sense mesures cautelars divendres passat.