La lluna nova serà aquest any una magnífica aliada de la tradicional pluja d'estels delta Aquàrids de juliol, i aquest diumenge arribarà a la seva esplendor perquè es podran veure des de qualsevol punt, sense necessitat de prismàtics o telescopi.

En qualsevol nit de l'any és possible albirar, dos, tres i fins a cinc d'aquests astres fugaços, però diumenge es podrà veure una pluja d'entre 20 i 30 cada hora, ha explicat César González, divulgador d'astronomia del Planetari de Madrid.

Segons la seva opinió, les condicions "seran favorables" perquè aquesta nit just és lluna nova, és a dir, hi ha absència de lluna i es podran veure fins a les estrelles fugaces més febles, "una sort perquè els delta Aquàrids es caracteritzen perquè la brillantor de les seves estrelles fugaces és molt tènue".

En el seu caminar al voltant del Sol, la Terra travessa zones de l'espai per les quals abans ha passat un cometa que ha deixat rere seu petites partícules de roca i gel.

Aquestes partícules, en xocar amb l'atmosfera de la terra, es cremen i donen lloc a les fugaces.

Des del dia 12 passat, els delta Aquàrids ja s'han començat a veure feblement, però arribaran a la seva esplendor el 27, quan hi haurà una major acumulació d'aquestes petites partícules.

Lluny de la llum

Per veure-les, és necessari trobar un lloc fosc, allunyat de les llums de la ciutat i de qualsevol font de llum directa, "si no -adverteix aquest divulgador-, te les perds gairebé totes".

Els delta Aquàrids reben aquest nom perquè el radiant (així és com es diu el punt del qual semblen provenir totes els astres d'aquesta pluja) se situa molt a prop de l'estrella Delta Aquari, ha informat González.

Aquesta pluja pot arribar a superposar-se amb la dels Pèrseids, que "tenen meteors molt més brillants" i es veuen des de final de juliol fins a mitjan agost, i aconseguiran el seu màxim el dia 13.

Constel·lacions zodiacals

Els que s'animin a escapar de la lluminositat de la ciutat i a contemplar el cel a l'estiu, podran observar també les constel·lacions zodiacals més típiques d'aquests dies: Escorpí i Sagitari.

Segons González, a Sagitari, que se situa al centre de la Via Làctia, es poden veure molts cúmuls d'astres i nebuloses amb uns prismàtics.

També en aquesta època és possible albirar Saturn en la constel·lació de Lliura.

"És -assenyala- un punt de llum bastant brillant amb tonalitat groguenca i que no té un parpelleig tan intens com el de la resta d'estrelles, és molt fàcil veure-la i amb un petit telescopi es veuen fins als anells".

A més és típic d'aquesta data el Triangle d'Estiu, format per Vega, Deneb i Altair, cadascuna d'elles pertany a una constel·lació diferent: Deneb al Cigne, Vega a la Lyra, i Altair a l'Àguila.