Toca apujar els salaris?

Vam cometre un error gravíssim

quan en plena crisi vam seguir fent créixer els salaris dos i tres punts per damunt de l'IPC. Això ens va fer perdre competitivitat. Però a partir de 2010, i amb un acord entre patronal i sindicats, vam reconduir la situació. Ara, en els sectors que comencen a funcionar millor és moment de posar a sobre de la taula un creixement dels salaris més normal. Però també hem de veure què és un creixement normal. Sempre havíem pres com a referència l'IPC, el que va ser un error. Haurem de començar a introduir altres temes: productivitat, competitivitat, absentismeÉMoltes més coses de la realitat de l'empresa.

Quina fórmula proposa?

Cal fer-ho segons les característiques de cada subsector, anar

a la negociació col·lectiva i veure

com ho fem. Però el concepte salari fix, oblidem-lo. Anem a una mica de salari fix i molt més de variable. Les produccions no són fixes, depenen de les vendes. Els salaris han d'adaptar-se a aquestes variacions.

Vostè fa mesos que divulga aquest missatge: que els treballadors fixos renunciïn a drets a favor dels eventualsÉ

Hi ha onze milions de contractes

fixos amb drets adquirits durant una pila d'anys i, per una altra part, quatre milions de temporals que tenen molt pocs drets. La meva pregunta és aquesta: Som capaços els pares de baixar un esglaó perquè en pugin un els nostres fills?

No ha estat suficient la reforma

laboral del 2012?

Des dels anys 80 n'hem fet més de trenta i caldrà fer-ne més. Hem d'adaptar la legalitat a la realitat. Si no, anirem malament. Fa ics anys Espanya era un país autàrquic i ara

la suma de les vendes exteriors de béns i serveis pesa el 35% en el PIB. És una revolució.

Que implica més renúncies de drets per a molts treballadorsÉ

El que ens força és a pensar què hem de fer per canviar una situació: que menys del 10% dels contractes que se signen són indefinits. Això és bo? Fem alguna cosa per canviar-ho? Els molt conservadors ho volen mantenir així sempre.

Què li diu la reforma tributària del govern?

El que volem els empresaris és guanyar molts diners i pagar molts impostos. El millor any va ser el 2007. Llavors vam pagar 44.283 milions de l'impost de societats. Més no puc dir. L'empresari ha de guanyar diners, que les seves empreses venguin molt a tots els mercats, que puguin contractar més gent, tinguin molt èxit i paguin molts impostos. Això és meravellós.