Els sindicats JARC i Unió de Pagesos (UP) han demanat a la Unió Europea (UE) que apliqui mesures compensatòries destinades als productors lleidatans que exporten a Rússia després que el president Putin hagi bloquejat l'entrada de productes agroalimentaris procedents d'Amèrica i Europa.

Segons el president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot, l'anunci del president Putin tindrà unes conseqüències fatals per als sectors agroalimentaris. De fet, Massot explica que hi ha mercaderies que ja han arribat a destí i també hi ha camions carregats que es trobaven a mig desplaçament i van ser obligats a girar cua.

Per aquest motiu, Massot va demanar ahir a la Unió Europea "mesures compensatòries per contrarestar els costos amb efecte retroactiu en contra del productor".

En aquest sentit, va dir que les pèrdues que es poden donar no estan quantificades i que la UE hauria de tenir preparats mecanismes per superar una crisi com aquesta.

De la seva banda, el responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Xavier Gorgues, es va referir a pèrdues milionàries, les que podria suposar aquest bloqueig del producte a Rússia. Gorgues apunta que l'any passat es van exportar 50 milions de quilos, sobretot de préssec, nectarina i paraguaià, encara que aquest any, pels fets de Crimea, l'exportació ja ha estat més baixa, fins ara. En aquest sentit, Gorgues va dir que el boicot pot paralitzar l'activitat dels magatzems de fruita i, en conseqüència, la recollida en els camps.

Els principals responsables dels sindicats agrícoles es van reunir ahir al matí a Lleida amb l'eurodiputat d'UDC Francesc Gambús per discutir les mesures que Europa ha d'aplicar per normalitzar la crisi de preus que viu la fruita d'os. De tota manera, també li van fer arribar la seva preocupació pel bloqueig rus i Gambús es va comprometre a preguntar a la Comissió Europea quines mesures es duran a terme per pal·liar la situació.

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, ha sol·licitat al ministeri d'Agricultura que faci les gestions necessàries perquè s'activin les mesures extraordinàries que preveuen els reglaments de la UE i de la PAC davant l'anunciat boicot de Rússia a la importació de productes agroalimentaris.