El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Rural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, que ahir es va reunir amb el sector frutícola, ha declarat que estudiaran acudir als tribunals europeus per demanar que la Unió Europea (UE) i la Comissió Europea (CE) apliquin les normatives europees davant del veto de productes agroalimentaris a Rússia.

"Estem demanant que es compleixin les normatives europees; entenem que hi ha una empara legal per fer possible aquesta demanda i, fins a on sigui possible, des del departament ajudarem a analitzar la possibilitat que els tribunals emparin la nostra demanda, la del sector, tan necessària", va dir el conseller.

El conseller Pelegrí va apuntar que en la dotació total de la Política Agrícola Comuna (PAC) del període 2014-2020, que puja a 2.800 milions d'euros, "hi ha d'haver una part operativa d'aquests diners".

"Per tant, tenint la normativa i els diners, necessitem que la Comissió Europea activi aquests diners per fer front als problemes que genera la decisió política de Rússia", va afegir.

Segons va informar, uns 1.500 camions de tot Espanya estan tornant enrere amb productes frutícoles i d'horta en no haver pogut entrar a Rússia.

En aquest sentit, el departament d'Agricultura demana que s'apliquin les normatives europees perquè es generin mecanismes compensatoris per pal·liar la pèrdua de molts pagesos i empreses catalanes.

Pelegrí va argumentar que el veto rus ha enfonsat el mercat, que ja estava immers en una greu crisi de preus, i ha advertit que el problema no és estructural, sinó conjuntural, i és per això que apunta que l'afectació es pot estendre a altres fruites, com ara la pera i la poma i les fruites d'hivern.

A aquestes altures, en plena campanya, Catalunya podria exportar encara directament a Rússia entre el 40% i el 50% de la seva fruita. En anys anteriors, s'han arribat a exportar per damunt dels 45 milions d'euros en fruita.

Els sindicats, de la seva banda, van requerir que la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, es pronunciï d'una forma o una altra davant aquesta greu polèmica que està afectant el sector, i que podria arribar a produir una forta pèrdua de llocs de treball, segons va apuntar el president d'ASAJA Lleida, Pere Roqué.

El conseller va dir que dilluns que ve es reuniran a Barcelona amb el sector carni i que durant la setmana es reuniran també a Brussel·les per buscar un interlocutor que posi a sobre de la taula la problemàtica.

De la seva banda, el president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Ramon Sarroca, que va participar a la reunió de la Comissió Europea aquest divendres per tractar la problemàtica del sector productor de fruita europeu, va reclamar a la Comissió que s'apliquin, amb caràcter urgent, les mesures excepcionals que preveu la nova PAC.