La tarifa plana de 50 euros en cotitzacions a la Seguretat Social per a nous autònoms ha incentivat que 267.964 emprenedors s'hagin sumat ja a aquest col·lectiu, 42.413 de les quals a Catalunya, segons va informar ahir el ministeri d'Ocupació.

Andalusia, amb 50.935 nous emprenedors, Catalunya i Madrid, amb 34.163, són les comunitats on més persones han recorregut a aquesta mena de tarifa plana per tal de convertir-se en emprenedors i, en conjunt, sumen gairebé la meitat dels nous autònoms. La tarifa plana de 50 euros es va aprovar per decret-llei de suport a l'emprenedor en el Consell de Ministres el febrer del 2013, en el marc de de l'estratègia de d'emprenedoria i ocupació jove 2013-2016.

Aquesta estratègia de l'executiu preveu una sèrie de mesures destinades a impulsar la contractació juvenil i l'emprenedoria entre els joves i contribuir d'aquesta forma a la reducció de la desocupació en el col·lectiu de menors de 30 anys.

De fet, dels 267.964 nous autònoms que s'han registrat des d'aleshores, 109.287 són menors de 30 anys. De fet, en un primer moment, només es podien beneficiar d'aquesta reducció de la quota els menors de 30 anys, encara que posteriorment la llei d'emprenedors va ampliar l'àmbit d'aplicació de la tarifa plana de 50 euros a tots els nous autònoms amb independència de la seva edat.

Aquesta mesura consisteix que durant els sis mesos següents a la data d'alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), els nous autònoms es beneficien d'una reducció del 80 % de la quota social.

D'aquesta manera el nou autònom podrà cotitzar a la Seguretat Social durant el primer semestre per 50 euros, davant els 250 euros que de mitjana cotitza habitualment. Posteriorment, i durant els següents sis mesos, s'aplica una nova reducció sobre la base mínima del 50 %. Transcorregut aquest període, els autònoms de 30 o més anys es beneficien d'una reducció del 30% en la seva cotització durant els sis mesos següents i finalment han de pagar la quota mínima de forma íntegra.