Aquesta setmana ha començat la verema pels vins i escumosos de la Denominació d'Origen Penedès, que també engloba diversos productors ubicats a l'Anoia. Les varietats Chardonnay i Pinot Noir han estat les primeres a collir-se en unes vinyes en què els elaboradors preveuen que "tindrem entre el 10% i el 15% menys de producció que l'any passat", segons explica el president de la DO, Josep Maria Albet. Tot i així, considera que aquesta verema serà "de més qualitat". A més, serà la primera des que els vins escumosos d'aquesta DO reben el nom de Clàssic Penedès, un producte que no vol destacar per la seva quantitat de productors sinó per la qualitat. La climatologia d'aquests dies, en què "no plou gaire ni fa massa calor" permet que els raïms puguin madurar millor.

De fet, aquesta moderada climatologia i la poca pluviometria entre les estacions de primavera i estiu han accelerat la maduració de varietats com el Chardonnay i el Pinot Noir, que ja s'han collit. El temps, sumat al bon control que hi ha hagut de les malalties, fa que el Consell Regulador de la DO Penedès prevegi que la collita serà de menys quantitat que l'any anterior, però de molt bona qualitat. "Calculem que serà entre el 10% i rl 15% més baixa que l'any passat, però, en haver-hi menys producció, aquesta és de més qualitat", rebla Albet.

A banda del vi, aquesta verema és la primera que els catorze elaboradors de la DO Penedès fan sabent que el seu escumós es dirà Clàssic Penedès. Albet explica que el Clàssic vol prioritzar la qualitat per "jugar a la primera divisió dels escumosos, on només hi juga el xampany francès", assegura. Per això, creu que aquesta nova denominació ha d'atrapar "aquell sector de mercat que valora la qualitat, el fet que sigui ecològic i que tingui una criança de 15 mesos", detalla Albet.