CatalunyaCaixa (CX) ha guanyat 103,5 milions d'euros fins al juny d'aquest any, un 43,5 % menys que en el mateix període de l'exercici anterior, a causa de l'impacte extraordinari derivat del canvi d'instruments híbrids que es va comptabilitzar en el primer semestre del 2013.

El resultat consolidat del 2014, això no obstant, inclou altres extraordinaris, com són els procedents de la venda de cartera de fallits que es va produir en el mes d'abril i els associats a la venda de participades, segons ha informat avui l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La nacionalitzada CatalunyaCaixa, que va haver de ser recapitalizada amb més de 12.000 milions d'euros, va ser adjudicada el mes de juliol passat en subhasta al grup BBVA, que previsiblement tancarà l'operació de compra en el primer trimestre del 2015.

El marge d'interessos del banc català se situa en el mes de juny en 210,1 milions, un 20,4 % menys que el 2013, com a conseqüència de les desinversions d'actius financers realitzades en compliment del pla de reestructuració.

De la seva banda, el marge brut disminueix un 5,7 % respecte a l'any anterior, situant-se en 342,7 milions.

Sobre el resultat d'explotació abans de dotacions de CatalunyaCaixa, aquest supera al final del primer trimestre els 30 milions d'euros, fet que suposa un increment superior al 168 %.

Durant els primers mesos d'aquest 2014 el banc que presideix José Carlos Pla ha completat diversos aspectes del pla de reestructuració pactat amb la Comissió Europea en el marc de la recapitalització de l'entitat.

Al mes de juliol, el fons nord-americà Blackstone va adquirir per 3.615 milions d'euros i en solitari la cartera de prop de 6.400 milions en hipoteques problemàtiques de CatalunyaCaixa, que en els primers mesos del 2014 també ha venut la seva plataforma immobiliària CXI o el servei de comercialització d'entrades Telentrada.

A més, ha efectuat desinversions en societats alienes al negoci financer, ha venut part de la seva participació en Applus i ha dut a terme un ERO, pactat amb la plantilla, que es troba ja en la fase final d'execució.

Fruit de totes aquestes actuacions, CatalunyaCaixa destaca que és ara "una entitat molt sanejada" i amb una "àmplia" posició de liquiditat de 13.333 milions d'euros.

La taxa de morositat de crèdit després de la venda de la cartera de préstecs se situa en un 13,74 %, amb una cobertura del 79,5 %, "una de les majors del sector".

Els actius de CatalunyaCaixa sumen 58.432 milions, un 7,34 % menys que el 2013, mentre que el saldo de crèdit a clients puja a 25.686 milions d'euros.

Malgrat les dificultats dels últims anys, el banc ha aconseguit mantenir estable la seva quota de mercat de dipòsits, que se situa per damunt de l'11 %.

La fortalesa de la marca i la proximitat amb la clientela, afegeix l'entitat, li han permès també incrementar els recursos de clients a Catalunya en un 1,8 %.

CX disposa actualment d'una xarxa de 715 oficines a Catalunya i 43 sucursals a la resta d'Espanya i una plantilla formada per 5.361 treballadors.