El repunt del consum de les llars i de la inversió han propiciat l'acceleració de l'economia espanyola, que va créixer el 0,6% el segon trimestre i va generar 96.500 llocs de treball equivalents a temps complet. Amb aquest nou creixement fa un any des que l'economia va deixar enrere la recessió i a més l'avanç entre abril i juny és el més elevat des del quart trimestre del 2007, segons les dades difoses ahir per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). La recuperació ha anat acompanyada d'un canvi de patró, en què la demanda interna té cada vegada més pes en detriment de la contribució de la demanda exterior.

En comparació interanual, l'economia va créixer l'1,2%, després que la demanda nacional aportés 1,9 punts i l'externa restés 0,7 punts per una desacceleració de les exportacions més accentuada que la de les importacions. Per al govern, les dades constaten que l'activitat econòmica guanya impuls, recolzada en el creixement de la demanda privada, i que "s'inicia un camí generador de llocs de treball", després que l'ocupació hagi crescut en termes interanuals per primer cop des del 2008. En concret, el consum de les famílies s'ha accelerat al 0,7% trimestral i el 2,4% interanual, el ritme més gran des del primer trimestre del 2008, mentre que la despesa de les administracions públiques s'ha mantingut estancada entre abril i juny.

En aquest període la inversió ha tornat a créixer (0,5%) a causa del repunt de la inversió en construcció, que ha augmentat per primer cop des del tercer trimestre des del 2011. Pel costat de l'oferta, la indústria i els serveis han registrat un comportament millor que en el trimestre precedent, mentre que l'agricultura ha tornat a caure. La recuperació ha anat acompanyada d'un estancament de la productivitat aparent per lloc de treball, que ha baixat del 0,8 al 0,4% La remuneració dels assalariats va créixer l'1,6% anual, com conseqüència de l'augment del nombre d'empleats, atès que la remuneració mitjana només va augmentar el 0,3%, la qual cosa ha donat lloc a una pausa en l'ajust a la baixa dels costos laborals unitaris.